Νέα μελέτη: Στη κλιματική αλλαγή αποδίδεται ο ευρωπαϊκός καύσωνας

από fimotro

Νέο ρεκόρ καύσωνα τον περασμένο Ιούνιο στην Ευρώπη – Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, ο καύσωνας που άγγιξε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο οφείλεται κατά πέντε φορές περισσότερο – ίσως και 100 – στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ο καύσωνας του περασμένου μήνα υπολογίζεται κατά 4 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός σε σύγκριση με τον προηγούμενο αιώνα. Επιπλέον, φαινόμενα ακραίων θερμοκρασιών είναι πλέον συχνότερα και πιο επικίνδυνα και μάλιστα βρίσκονται σε αντίθεση με τα κλιματικά μοντέλα που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έσπασαν όλα τα ρεκόρ σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Γερμανίας και Ισπανίας. Μάλιστα, στις 28 Ιουνίου ο καύσωνας έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών στη Γαλλία, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 45,9 βαθμούς Κελσίου κοντά στη γαλλική πόλη Νιμ.

Εκτός των άλλων, οι καυτές θερμοκρασίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Ισπανία και Γερμανία, ενώ προκάλεσαν και αρκετούς θανάτους λίγες μέρες πριν αρχίσει η έντονη τουριστική κινητικότητα στην Ευρώπη. Να σημειώσουμε ότι το αμέσως προηγούμενο έντονο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη ήταν το 2003, όταν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Friederike Otto, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος αποτελεί μέλος της επιστημονικής ομάδας που διεξάγει τη συγκεκριμένη έρευνα, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει εδώ και τώρα. Δεν θα αποτελεί πρόβλημα μόνο για τα παιδιά μας».

«Τόσο οι παρατηρήσεις μας, όσο και τα μοντέλα δείχνουν μια ισχυρή τάση προς ισχυρότερους καύσωνες στο μέλλον. Ωστόσο, η παρατηρούμενη τάση είναι ισχυρότερη από αυτή που διαφαίνεται στο αντίστοιχο μοντέλο και δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί», σημειώνει ο Geert Jan van Oldenborgh από το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και από την καύση ορυκτών καυσίμων, καθώς και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, σημαίνει ότι οι καύσωνες καθίστανται πλέον πιο πιθανοί και επικίνδυνοι, ένα βασικό μέρος της κλιματικής κρίσης. Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Ιούνιο σχετικά με την άνευ προηγουμένου αύξηση της θερμοκρασίας και του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών στο βόρειο ημισφαίριο το 2018, διαπίστωσε ότι «δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα