Μόλις στο 2% η πραγματική φθορά της ΝΔ

από fimotro

Πως έχει διαμορφωθεί σήμερα η πολιτική κατάσταση μέσα από τις κυλιόμενες μετρήσεις και την καθημερινότητα των πολιτών

Ως το δυσκολότερο χρονικό διάστημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγράφουν όλοι οι δημοσκόποι το τελευταίο τρίμηνο στο οποίο μια σειρά από γεγονότα είτε από συγκυρίες, είτε από λανθασμένους χειρισμούς, είτε από την αρνητική ροή των εξελίξεων επηρέασε ως ένα βαθμό το πολιτικό σκηνικό αλλά όχι στο σημείο που να υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές πολιτικές και δημοσκοπικές ανατροπές.

Η πραγματικότητα είναι ότι με μια σοβαρή επιστημονική αναγωγή, εάν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε ποσοστά κοντά στο 37%-38%. Όλα αυτά βεβαίως με βάση τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να έχουμε πραγματικές συνθήκες εκλογών και χωρίς να υπάρχει συσπείρωση και φανατισμός.

Στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όλα δείχνουν ότι εάν σήμερα είχαμε εκλογές, με το ζόρι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πλησίαζε το 27%-28%, θα έπαιρνε δηλαδή ποσοστά που λόγω της αποσυσπείρωσής του θα ήταν χαμηλότερα από τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις ψύχραιμες και σοβαρές ενδείξεις, εάν την Κυριακή είχαμε εκλογές τα δυο μεγάλα κόμματα θα έπαιρναν:

ΝΔ 37%-38%

ΣΥΡΙΖΑ 27%-28%

Δεν τίθεται δηλαδή θέμα για το ποιος θα κέρδιζε τις εκλογές, ούτε για το ποιος θα σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση, τίθεται θέμα όμως για τις επόμενες εθνικές εκλογές, γι αυτές δηλαδή που θα γίνουν με απλή αναλογική. Και εκεί, εάν δεν προκύψουν άλλες εκλογές, εκλογές που θα γίνουν  με ενισχυμένη αναλογική, δύσκολα θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση εκτός και είναι εντελώς οριακή μόλις με 151-152 βουλευτές.

Το μεγάλο ζητούμενο για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι κρίσιμος χώρος του κέντρου. Το κέντρο και οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι θα κρίνουν και τις επόμενες εκλογές. Εκεί προς το παρόν η ΝΔ έχει υπεροχή, όμως η κόπωση των πολιτών από τα συνεχή lockdown έχει μετατοπίσει ένα 5%-6% στον χώρο των αναποφάσιστων. Είναι ποσοστό το οποίο κινείται κοντά στον χώρο της κεντροδεξιάς, ανήκει στον λεγόμενο χώρο των “νοικοκυραίων” και είναι πιθανότερο στις εκλογές να ψηφίσει ΝΔ παρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν όμως τώρα δηλώνει αποστασιοποιημένο από όλους και όλα. Δείχνει κουρασμένο από την πανδημία και επιβεβαιώνει ότι ο πραγματικός αντίπαλος για τον Μητσοτάκη δεν είναι ο Τσίπρας αλλά ο… κορονοϊός.

Η στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί από εδώ και πέρα παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για τη ΝΔ. Από τις κυλιόμενες μετρήσεις προκύπτει ότι από τα δεξιά δεν έχει σοβαρές απώλειες η ΝΔ. Ο χώρος του κέντρου είναι ο κρίσιμος και σε αυτόν θα προσπαθήσει το Μαξίμου να ρίξει το βάρος για να επιστρέψουν όσοι έχουν ήδη απογοητευτεί και δεν πρόκειται με τίποτα να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να συμβούν μερικά πράγματα που θα επιδράσουν θετικά στην ελεύθερη οικονομία και αγορά. Να πέσουν τα χρήματα από Ταμείο Αξιοποίησης, να μειωθούν περαιτέρω οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές και να ξεκινήσουν οι σοβαρές επενδύσεις όπως είναι η Ελληνικός Χρυσός, η Κασιώπη και σίγουρα το Ελληνικό. Να ανοίξουν δηλαδή χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας δεν σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς δεν απαιτούν λύσεις. Ειδικά τώρα που διαφαίνεται το τέλος της πανδημίας, απαιτούν λύσεις και ζητούν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Αυτή η κατάσταση θα κρίνει τις επόμενες εκλογές…

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα