Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα μέσω Στόλτενμπεργκ

Στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και στην πρόσφατη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές απειλούν και την συνοχή του ΝΑΤΟ.

«Με τον γγ του ΝΑΤΟ συζητήσαμε όλα όσα απειλούν την συνοχή του ΝΑΤΟ, γιατί όταν ένα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ασκεί παραβατική συμπεριφορά έναντι ενός άλλου, τότε τρέφεται και κατά της Συμμαχίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ενώ σημείωσε πως τον τελευταίο 12ημνο ήταν πυκνές τόσο οι εξελίξεις όσο και οι προκλήσεις.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας «δεν είναι ένα διμερές θέμα, αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Και αποτελούν μια πρόκληση για την Ευρώπη συνολικά. Είναι κι ένας κίνδυνο που καραδοκεί σε μια ζώνη ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για όλο τον δυτικό κόσμο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία.

«Η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Είναι πάντα έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή της αλληλεγγύης, ενώ υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας, όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσινγκτον» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμη ότι η Αθήνα αποδέχεται «θετικά το πρώτο βήμα της Τουρκίας για αποκλιμάκωση, αλλά μένει να φανεί εάν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή για πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέχεια και συνέπεια και περιμένουμε τον ορισμό ημερομηνίας για τις διερευνητικές συνομιλίες, για το ένα και μόνο ζήτημα, τον ορισμό υφαλοκρηπίδας».

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα υποδέχεται θετικά και τον μηχανισμό αποτροπής (deconfliction mechanism), είναι όμως -πρόσθεσε- μόνο τεχνικά μέσα που ακολούθησαν μια κρίση και δεν την απέτρεψαν.

«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Θα την ακολουθήσουμε, γιατί αυτός ο δρόμος είναι προς όφελος των λαών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ «και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, τόνισε.

Νωρίτερα ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου, αρχικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην συνέχεια διευρυμένη σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου εν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα