Μητσοτάκης: Η Ε.Ε. θα παρέμβει για την ενέργεια – Τους πείσαμε για το πλαφόν

από fimotro

Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός από τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής

“Η Τουρκία παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία”

Ικανοποιημένος για την συμφωνία που επετεύχθη στο ζήτημα της ενέργειας κατά την Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τις Βρυξέλλες.
«Από τον περασμένο Μάρτιο είχα θίξει το ζήτημα της εργαλειοποίησης της ενέργειας στο φυσικό αέριο από την Ρωσία Είχα ζητήσει ενιαία απάντηση για ένα πλαφόν έτσι ώστε να μην αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε πολύ περισσότερα απ όσα πρέπει, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Υπήρχαν αντιδράσεις από κράτη μέλη όμως η επιχειρηματολογία μας τελικά έπεισε και τους πιο καχύποπτους και έχουμε συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Η συμφωνία στις Βρυξέλλες όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, δίνει την δυνατότητα στην Επιτροπή να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων με πιο φθηνό αέριο καθώς και για πλαφόν. «Η ελληνική κυβέρνηση στήριζε στηρίζει και θα στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές στο ζήτημα της ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Υπάρχει ανάγκη της απειλής χρήσης του όπλου του πλαφόν προκειμένου να μην υπάρξει εκτίναξη των τιμών
Έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες έχοντας ως στόχο την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη ως προς το πως οι αγορές αξιολογούν τις κυβερνήσεις.
Η απόφαση που ελήφθη λαμβάνει υπόψιν πολλές από τις ελληνικές προτάσεις. Έχουμε κατοχυρώσει ως χώρα μια τεχνοκρατική επάρκεια με τις προτάσεις που καταθέτουμε να είναι τεκμηριωμένες και να εισακούγονται.
Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στη ευρύτερη γειτονιά των Βαλκάνιων ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τις γείτονες βαλκανικές χώρες.
«Η φιλοδοξία μας είναι η χώρα να καταστεί εξαγωγές ηλεκτρική ενέργειας», συμπλήρωσε οπ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την Τουρκία

Για τις διμερείς σχέσεις δεν έχω περισσότερα, να επαναλάβω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι χρήσιμη γιατί έγινε ενώπιον όλων των ηγετών η δικιά μας θέση δεν έχει αλλάξει τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοικτά.

Θα επαναλάβω ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που οξύνει τους τόνους, δεν είναι η Ελλάδα εκείνη δεν σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες της καλής γειτονίας.

Οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλάξουμε.

Δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και έχω την ίδια απαίτηση από την πλευρά τους, να μην σχολιάζουν α δικά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα