Το άνοιγμα του λιανεμπορίου πρέπει να γίνει αν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού πέσουν κάτω από 1.000, δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα» επεσήμανε.

«Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων είπε: «νομίζω μπορεί να ανοίξουν» καθώς «μπορούμε να ελέγχουμε πόσο μπαίνουν».

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα, η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική» σχολίασε.

Για τα μοριακά και τα rapid test, ο κ. Δερμιτζάκης είπε πως «βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3.000 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν» και πρόσθεσε πως «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ο ΕΟΔΥ να δίνει αναλυτικά στοιχεία στην επιτροπή.

Lockdown πριν τον εμβολιασμό
Ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι πρώτα ένα lockdown πριν τον εμβολιασμό θα ήταν το ιδανικό.

«Άμα πάρετε τα εξελικτικά μοντέλα θα δείτε ότι όταν ασκείς καινούργια πίεση στον ιό αλλάζουν τα δεδομένα της δυναμικής του. Αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει ένα στέλεχος του ιού κύριο» επανέλαβε, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις του για τον εμβολιασμό με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα