26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Με μέτρο τα νέα μέτρα στήριξης 

από fimotro
Διπλή πίεση στην οικονομία και ειδικά στα κρατικά ταμεία προκαλούν τα εντεινόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω της υγειονονομικης κρίσης στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά και ένας άλλος παράγοντας η αναδρομική αύξηση του χρέους την περίοδο 2016-2019.
Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος 
Το θέμα του χρέους μειώνει ακόμα περισσότερο το δημοσιονομικό περιθώριο που έχει η κυβέρνηση γιά τη λήψη μέτρων στήριξης. Και αυτό πάρα τη ρήτρα διαφυγής η χώρα πρέπει να διατηρήσει το επόμενο διάστημα την καλή εικόνα που έχει δημιουργήσει στις αγορές στις οποίες θα πρέπει να προσφεύγει γιά την διατήρηση της ρευστότητας. Επιπλέον, κάνει σαφή την ανάγκη γιά την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ καθώς και άλλων πηγών γιά να επιταχυνθεί το ΑΕΠ.
Την επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων λόγω του αναδρομικού επαναυπολογισμού του χρέους την περίοδο 2016-19 περιέγραψε α αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην Ολομέλεια της Βουλής και είπε πως γιαυτό χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης με μεγάλη σωφροσύνη και σύνεση.
Ανέφερε πως “πριν από μερικές μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στατιστικά στοιχεία γιά το ΑΕΠ. Δυστυχώς πέσαμε σχεδόν 4 δις € κάτω και αυτό αφορά όλη την περίοδο που ξεκίνησε από πριν το 2015 και μετά. Αποτέλεσμα είναι τα ποσοστά ανάπτυξης να μειωθούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσει και τα θέματα του χρέους και τα θέματα των ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε πολύ συνετοί.
Η αιτία των νέων δεδομένων που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι το ΑΕΠ που αναθεωρηθηκε αναδρομικά προς τα κάτω. Και καθώς το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ πλέον το σημείο εκκίνησης είναι υψηλότερο.
Η υγειονομική κρίση
Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο κάνει συνεχώς σαφές πως δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες για νέα μέτρα στήριξης τα οποία ωστόσο είναι δεδομένο πως θα ξεδιπλωνονται καθώς οι υγειονομικές συνθήκες θα χειροτερεύουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περιορισμοί καθιστούν αναγκαία την επέκταση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και με 5ο γύρο, ενώ ανάλογα θα επεκτείνονται όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης πέραν των 24 δις € που προβλέπονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί τις υγειονομικές εξελίξεις και τα περιοριστικά μέτρα που κλιμακώνονται, προκειμένου να φανεί πού και πότε θα πρέπει να γίνουν νέες διορθωτικές κινήσεις.
Παράλληλα ολοκληρώνει το επόμενο βήμα του Σχεδίου επενδύσεων και μεταρυθμίσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και το πόρισμα της επιτροπής Πισσαριδη με το 10ετές σχέδιο ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα