Λάθος του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

από fimotro

Τραγική πολιτική επιλογή την οποία θα πληρώσει ο ίδιος ο Τσίπρας

Ένα ακόμα στρατηγικό λάθος το οποίο θα βρει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τελικά θα δηλώσει “παρών” στην ψηφοφορία που θα γίνει την Τετάρτη στη Βουλή για τη Συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφασίσθηκε σήμερα στη διευρυμένη σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που μεταφέραμε χθες, αλλά και το σκεπτικό για το «παρών».

Απαντώντας… προκαταβολικά στην κυβέρνηση, η οποία έσπευσε δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα να καλέσει την αντιπολίτευση να επιλέξουν ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» (σ.σ. γνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκρίνει το «παρών»), αρμόδια στελέχη σημείωναν τις τελευταίες ώρες: «Το ‘παρών’ δεν είναι ‘όχι’, όπως επέλεξε να κάνει η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ασχέτως εάν τώρα την τηρεί με πάθος». Εάν η κυβέρνηση ήθελε ενιαία στάση ας έκανε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή ας ερχόταν σε κάποιας μορφής συνεννόηση με την αντιπολίτευση, πριν υπογράψει τη Συμφωνία».
Κατά τα ίδια στελέχη δε, το «παρών» δεν επιτρέπει στην Τουρκία να αθροίζει αρνητικές ψήφους και να «πανηγυρίζει» γι’ αυτές.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που εκδόθηκε:

Στη σύσκεψη τονίσθηκε ότι η Τουρκία, αξιοποιώντας τη στήριξη των ΗΠΑ στον ρόλο της στη Λιβύη και τις αδυναμίες της ΕΕ, έχει αναβαθμίσει σαφώς την επιθετικότητά της τους τελευταίους 10 μήνες, με στόχο να καταστεί τόσο μεσογειακή ναυτική δύναμη, όσο και ηγέτιδα δύναμη του παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, η κυβέρνηση όφειλε να προωθεί μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική που να προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να εργάζεται για την επανεκκίνηση των διερευνητικών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, με προσφυγή στη Χάγη, εάν αποτύχουν. Η παντελής απουσία εθνικής στρατηγικής της Κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και η άρνησή της για οποιοδήποτε ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την επαναφορά μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής, παρά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέτει τη χώρα σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πατριωτική δύναμη ευθύνης, επιδιώκει σταθερά την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής, με εμβληματικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, από τη μία «διεμβολίζει» και αντιρροπεί την παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Σαράζ, από την άλλη, όμως, δεδομένου του κενού στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγεί σε σοβαρές εξελίξεις σε βάρος της χώρας και μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, ενώ ήταν σαφές ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικά του 28ου παράλληλου θα εκλαμβανόταν από την Τουρκία ως ευκαιρία για να προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε αυτή την περιοχή, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο θωράκισης τους, στα πρότυπα των αποτρεπτικών ενεργειών στις οποίες προέβη η Ελλάδα τον Οκτώβριο 2018.
Περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία προέβη σε πρωτοφανή για την τελευταία 20ετία πολυήμερη και συνεχή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η Κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει έστω κοινή Δήλωση ΕΕ για καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών με απειλή κυρώσεων. Αντί, μέσω δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, οι εταίροι μας να πιεστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έθεσαν για πολλοστή φορά – στο πιο υψηλό επίπεδο – το ζήτημα των κυρώσεων στις ελληνικές καλένδες – ορισμένοι δε κρατώντας ίσες αποστάσεις. Εάν η Κυβέρνηση δεν αργούσε οκτώ μήνες να θέσει τις κυρώσεις στην ΕΕ και πρωταγωνιστούσε στον ευρωτουρκικό διάλογο, που άρχισε τον Μάρτιο, αντί να είναι παντελώς απούσα, δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτές τις εξελίξεις.
Τέλος, η Συμφωνία, αν δεν ενταχθεί σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική που μέχρι στιγμής λείπει, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα τόσο σε σχέση με τη μειωμένη επήρεια μεγάλων νησιών μας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, όσο και λόγω της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ βάσει μόνο ενός τμήματος της Ρόδου. Παράλληλα η Κυβέρνηση επιμένει να αποφεύγει να διευκρινίσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την οριοθέτηση και εάν συνδύασε τον κανόνα της μέσης γραμμής με την αρχή της αναλογικότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η Συμφωνία να μην χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία – με τον γνωστό διαστρεβλωτικό της τρόπο- ως υπέρ της προηγούμενο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.
Για τους παραπάνω λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ψηφίσει παρών στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Θα ψηφίσει υπέρ της ελληνοϊταλικής συμφωνίας που αποτελεί -παρά τους σημαντικούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίζεται- θετικό βήμα για τη χώρα, καλώντας την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, με την προοπτική επέκτασης χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα