Κυβέρνηση σε επενδυτές: Να φέρετε τα χρήματά σας στην Ελλάδα

από fimotro

«Η Ελλάδα αλλάζει και οι συνθήκες για τους επενδυτές δεν έχουν καμία  σχέση με την πριν από δύο χρόνια περίοδο» ήταν το βασικό μήνυμα  που πέρασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς τους Αμερικανούς επενδυτές στο πλαίσιο του 10ου roadshow του Χ.Α. σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Κάθε χρόνο, η εκδήλωση αυτή λαμβάνει χώρα στα σαλόνια κάποιου μεγάλου ξενοδοχείου της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη. Όμως ο κορονοϊός, τόσο πέρσι όσο και φέτος, δεν επέτρεψε τη μετάβαση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για τις δια ζώσης επαφές, με αποτέλεσμα η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Τουλάχιστον 2.100 views είχε η σημερινή εκδήλωση.

Σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έδωσαν το «παρών» στο πρώτο επενδυτικό crash test για την εγχώρια κεφαλαιαγορά τη στιγμή που έχει φανεί το ξέφωτο εξόδου της χώρας από την πανδημική κρίση. Στην εκδήλωση υπήρξε «παρουσία» και του Μεγάρου Μαξίμου, αφού συμμετείχε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλης.

Πατέλης: Αναθεώρηση του φετινού ΑΕΠ προς τα πάνω

Ο κ. Πατέλης προανήγγειλε αναθεώρηση της κυβερνητικής εκτίμησης για το φετινό ΑΕΠ προς τα πάνω (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα). Η εκτίμηση της κυβέρνησης, όπως έχει καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο, είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,6%. Η μείωση της ύφεσης όμως, στο 2,3% το ά 3μηνο του 2021 σε ετήσια βάση, αλλά και η χθεσινή καταγραφή της Eurostat για ανάπτυξη στο ά 3μηνο σε σχέση με το προηγούμενο της τάξης του 4,4%, μοιραία οδηγεί την κυβέρνηση σε αλλαγή του δημοσιονομικού στόχου.

Ο κ. Πατέλης προετοίμασε τους Αμερικανούς επενδυτές και για σημαντικά καλά νέα που θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα και τα οποία συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Κομισιόν προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση των κεφαλαίων.

Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε ο εισηγητής – εμπνευστής του σχεδίου κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε πως , «όταν έρθουν τα κεφάλαια από την Ευρώπη και αυτά μπουν στην οικονομία, τότε θα φανούν οι ισχυροί ρυθμοί ανάκαμψης».

Ο κ. Πατέλης στάθηκε στο άνοιγμα του τουρισμού και στο πόσο έχει θωρακιστεί η χώρα μέσα από τον εμβολιασμό του πληθυσμού της. Ο κ. Πατέλης εμφανίστηκε αισιόδοξος για διπλάσιους επισκέπτες σε σχέση με πέρσι.

Τα σημάδια βλετίωσης της οικονομίας

Στην ομιλία του προς τους επενδυτές ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση δημοσιονομικά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην μετά  COVID εποχή. Υποστήριξε ότι η ύφεση για το α’ 3μηνο, το -2,3%, ήταν καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις (κάποιες πληροφορίες θέλουν η κυβέρνηση να υπολόγιζε ακόμα και ύφεση μεγαλύτερη του 11%), αλλά όλα τα κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας βρίσκονται σε καλύτερο στάδιο, όπως ο PMI, oι αναβαθμίσεις από Moody’s και S&P, παρά την πανδημία και η υποχώρηση της ανεργίας ακόμα και μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ίδιο ακροατήριο αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στις επενδύσεις, λέγοντάς τους ότι, «η ελληνική κυβέρνηση σέβεται και το χρόνο, αλλά και τα χρήματά σας». Για να προσθέσει, «αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας για να την καταστήσουμε επενδυτικό προορισμό. Δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή και βρισκόμαστε δίπλα σας».

Είπε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα πέφτουν οι υπογραφές με τους επενδυτές στο Ελληνικό, ότι προχώρησαν αποκρατικοποιήσεις που χρόνιζαν, όπως η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η νέα συμφωνία με την Eldorado στην Χαλκιδική, ενώ προχωρούν οι επενδύσεις της Pfizer και της Cisco στην Θεσσαλονίκη και  της Microsoft.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι για φέτος περιμένουμε τους μισούς τουρίστες από αυτούς που έρχονται σε μία κανονική χρονιά. Εκτίμησε ότι φέτος θα είναι μία καλύτερη χρονιά και πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει χτιστεί ένα ικανό τοίχος ανοσίας, ενώ ήδη, έστω και με μία δόση έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 40% του πληθυσμού.  Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές και ανέφερε μεταξύ άλλων, τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων σε 5% από 15% επί ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα