Κορονοϊός: Το τρίτο κύμα, το χειρότερο όλων

από fimotro

Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο υγειονομική σύστημα της χώρας

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση του ΕΣΥ σε σχέση με τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά στις ΜΕΘ. Έτσι, ακόμη δύο νοσοκομεία -ο Ερυθρός Σταυρός και το Στρατιωτικό «251»- αλλάζουν χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών της πανδημίας, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας έδωσε επιπλέον 450 non-Covid κλίνες και 100 Covid.  Η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όμως, απαιτεί και ιδιώτες γιατρούς να ριχτούν στη μάχη. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε χθες πως, εάν έως αύριο δεν έχουν προσφερθεί 200 γιατροί πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξή τους. Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, ακόμη και σε σχέση με το δεύτερο κύμα. Χθες έσπασε διπλό ρεκόρ με 3.465 νέα κρούσματα και 630 διασωληνωμένους, τους μεγαλύτερους έως σήμερα αριθμούς. Η επιδημιολογική καμπύλη θα συνεχίσει να ανεβαίνει και τις επόμενες ημέρες, όπως «προαναγγέλλει» η ανάλυση των λυμάτων που δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου έως και… 1.000% (στα Χανιά).

Στα νοσοκομεία

Για άλλη μία εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας σε δραματικούς τόνους προσπάθησε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση που πραγματοποιεί τις Τετάρτες, να δείξει την αφόρητη πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ανακοινώνοντας τα χθεσινά νούμερα και τα 1.701 περιστατικά κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε ένα 24ωρο στην Αττική -456 στο κέντρο της Αθήνας, 318 στον Πειραιά-, επισήμανε ότι «ο αριθμός αυτός είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία». Είναι χαρακτηριστικό πως οι 381 MEΘ Covid που έχει η Αττική πλέον -σε σχέση με 229 πριν από ένα μήνα- υπάρχουν ημέρες και ώρες μέσα σε μία ημέρα που γεμίζουν. Η ένταση του επιδημικού κύματος φαίνεται και από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Χθες ανέρχονταν συνολικά σε 4.648, 1.000 περισσότεροι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Το χειρότερο σενάριο όσον αφορά σε κρούσματα και διασωληνωμένους επιβεβαιώθηκε, καθώς χθες οι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανήλθαν σε 630 – ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και ένα χρόνο πανδημίας. Μέχρι χθες ο πιο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων είχε καταγραφεί στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και ήταν 622 διασωληνωμένοι.

Το χθεσινό «ρεκόρ» αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν (479 διασωληνωμένοι) και κατά 46% συγκριτικά με δύο εβδομάδες πριν (431 διασωληνωμένοι).

Το νέο σχέδιο

Στο πλαίσιο αυτό, το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας επικαιροποιείται και περιλαμβάνει:

  • Ολη η χώρα μετατρέπεται σε μια υγειονομική περιφέρεια. Θα πραγματοποιούνται διακομιδές και αεροδιακομιδές όπου απαιτηθεί προς οπουδήποτε αλλού κριθεί.
  • Το Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» μετατρέπεται σε all-Covid νοσοκομείο, με τους νοσηλευόμενους που είχε μέχρι σήμερα να μεταφέρονται σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
  • Το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας «251» ενσωματώνεται στις εφημερίες του ΕΣΥ για περιστατικά non-Covid.
  • Τα ιδιωτικά νοσοκομεία διαθέτουν στο ΕΣΥ 450 κλίνες non-Covid και ειδικότερα: ο όμιλος Hellenic Healthcare Group (νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan, Μητέρα, Metropolitan General) 300 κλίνες, το ΙΑΣΩ Α.Ε. Group 100 κλίνες και ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών 50 κλίνες (πιθανόν το Ιατρικό Ψυχικού).
  • Τα ιδιωτικά νοσοκομεία διαθέτουν στο ΕΣΥ επιπλέον 100 κλίνες Covid και ειδικότερα: ο όμιλος Ευρωκλινικής 60 κλίνες και Βιοϊατρικής 40 κλίνες.
  • Τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα διέθεσαν ακόμη δέκα κλίνες ΜΕΘ, με το σύνολο των ΜΕΘ που έχουν δοθεί από τα ιδιωτικά στην Αττική να ανέρχεται συνολικά σε 140.
  • Το υπουργείο Υγείας αγόρασε 900 αναπνευστικές συσκευές «high flow» (υψηλή ροή οξυγόνου), που θα δοθούν στα νοσοκομεία.
  • Δημιουργούνται επιπλέον δέκα πολυδύναμες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, υπάρχει ανάγκη για ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, δηλαδή πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών γιατρών, προκειμένου να βοηθήσουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, εάν σε 48 ώρες (σ.σ.: από χθες) δεν δηλώσουν εθελοντικά ότι θα συνεισφέρουν 200 γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων, τότε το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξη γιατρών. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), έχουν δηλώσει συμμετοχή 45 γιατροί, 15 εκ των οποίων προστέθηκαν χθες. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη τοποθετηθεί σε νοσοκομεία. «Κάνω έκκληση στους συναδέλφους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στον εθνικό σκοπό και να συμβάλουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα