27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στις ειδικές άδειες των εργαζομένων

από fimotro

Νέα απόφαση καθορίζει τον τρόπο χορήγησης

Τον τρόπο χορήγησης των ειδικών αδειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όταν νοσούν από κορωνοϊό είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους, κατ’ εφαρμογή  των άρθρων 61 και 62 του Ν. 4886/2022, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ρυθμίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με δύο αποφάσεις.

Όσον αφορά στις νέες προβλέψεις σε περίπτωση νόσησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από κορωνοϊό, τα βασικά σημεία της απόφασης είναι τα ακόλουθα:

1. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό, να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, όταν αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών. Οι εργοδότες οφείλουν να καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την τηλεργασία των εργαζομένων αυτών, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας-έντυπο ειδικού σκοπού». Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

2. Οι γονείς εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

3. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή είτε λόγω της φύσεως της εργασίας είτε λόγω των ιδιαίτερων αναγκών φροντίδας που μπορεί να συνεπάγεται η νόσηση ενός παιδιού, κατά την κρίση του γονέα, οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως πέντε εργάσιμες ημέρες) να κάνουν χρήση ειδικής άδειας, λόγω νόσησης των τέκνων από κορωνοϊό, που χορηγείται  για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

4. Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

5. Η άδεια χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται, όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

6. Η άδεια χορηγείται µόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, πλην ορισμένων ειδικών περιπτώσεων που απαριθμούνται στην απόφαση.

7. Σε περίπτωση νόσησης άλλου παιδιού, η άδεια μπορεί αναλόγως να παρατείνεται ή να χορηγείται εκ νέου, εφόσον τα διαστήματα δεν είναι συνεχόμενα.

8. Οι γονείς εργαζόμενοι, σε περίπτωση χορήγησης της ειδικής άδειας, λόγω νόσησης των παιδιών τους από κορωνοϊό COVID-19, για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο που θα αποζημιώνονταν, εάν νοσούσαν και οι ίδιοι, κατ’ εφαρμογή δηλαδή της πάγιας νομοθεσίας που ισχύει για όλες τις αναρρωτικές άδειες στον ιδιωτικό τομέα. Για την τέταρτη ημέρα, οι αποδοχές τους καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πρόβλεψη για τους εργοδότες να τους επιστρέφεται το ποσό που έχουν καταβάλει προηγουμένως για τη συγκεκριμένη ημέρα στους εργαζόμενους. H πέμπτη ημέρα, εφόσον είναι κανονική άδεια, αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη.

9. Για την επιστροφή των αποδοχών των εργαζομένων που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (στοιχεία επιχείρησης, ΙΒΑΝ, στοιχεία εργαζομένων που έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, μικτές αποδοχές κάθε εργαζομένου για την τέταρτη ημέρα αδείας, κ.ά.) στο Έντυπο Ε11.2Β΄ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

10. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και προχωρά στην πληρωμή, μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων και διασταυρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα