19 Μαρτίου 2024 / 5:22 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 5:22 πμ

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 1.000 θανάτων στη χώρα

από fimotro

Οι νεκροί από επιπλοκές το κορονοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία, ενώ ξεπεράστηκε το φράγμα των 1.000 θανάτων. Συγκεκριμένα, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, κατέληξαν, στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν, ακόμα 13 συμπολίτες μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό στη χώρα μας, σε 1.010.

Ο δείκτης των θανάτων βρίσκεται σε κατακόρυφη άνοδο εδώ και μία εβδομάδα, αφού τις τελευταίες 7 ημέρες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 282 νεκροί από την πανδημία. Χειρότερη μέρα ήταν η Πέμπτη όταν κταγράφηκαν 50 νέοι θάνατοι.

Την ίδια ώρα, οι κλίνες στις ΜΕΘ γεμίζουν από διασωληνωμένους ασθενείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Ιδιαίτερα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πέλλα, Ημαθία, τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πασχίζει με όλες του τις δυνάμεις να φέρει εις πέρας το έργο του.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 38 καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους (χθες) συνολικά στη χώρα. Οι 399 (40.0%) αφορούσαν σε γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μέσος όρος 40 θάνατοι την ημέρα

“Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα” είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή.

Πάντως, από τους υπολογισμούς της κ. Παπαευαγγέλου έλειπε μία ημέρα, κάτι που ανεβάζει τον μέσο όρο ημερήσειων θανάτων την τελευταία εβδομάδα στους 40.

“Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα” εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

“Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη” υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε “γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών”. “Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται” τόνισε η λοιμωξιολόγος.

“Οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν μέχρι και ένα μήνα πριν και το πότε θα δούμε τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων να μειώνεται δεν είναι σαφές. Και αυτό γιατί σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 350 εισαγωγές στο νοσοκομείο, ενώ ξέρουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακριά και η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι 11 ημέρες. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και πιέζουν και θα συνεχίζουν να πιέζουν το σύστημα υγείας” διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως επισήμανε, “η εμπειρία της άνοιξης από άλλες χώρες έδειξε ότι χρειάζονται περίπου 15 ημέρες από το lockdown για να υπάρξει μείωση των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες αργότερα να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους” συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα