“Κλειδώνει” η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα τον Απρίλιο

από fimotro

Νέα διθυραμβικά δημοσιεύματα για την Ελληνική οικονομία προδιαγράφουν θετικές εξελίξεις πριν από τις εκλογές

Θετικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις για την Ελληνική οικονομία καθώς μετά την γαλλική Société Générale που εκτιμά ως πιθανή πλέον την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, και μάλιστα πριν από την προσφυγή στις κάλπες, πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία αλλά και ένα δυνατό προεκλογικό “χαρτί” στα χέρια της κυβέρνησης, και άλλα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε εξαιρετικά ευνοικές οικονομικές εξελίξεις.

Η Société Générale προβλέπει πως υπάρχει μία “δίκαιη πιθανότητα” η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, ακόμη και πριν τις εθνικές εκλογές, με την αγορά ελληνικών ομολόγων, έναντι των ιταλικών να παραμένει μία από τις τέσσερις κορυφαίες προτάσεις της γαλλικής τράπεζας.

Πιο αναλυτικά, η γαλλική τράπεζα σημειώνει ότι τα spreads στα ομόλογα της ευρωζώνης έχουν παραμείνει σταθερά σε γενικές γραμμές, ενώ σε ορισμένες χώρες έχουν ελαφρώς συρρικνωθεί στις αρχές του νέου έτους. Τα τρέχοντα επίπεδα φαίνονται πολύ “στενά”, ωστόσο δεδομένου του κύματος προσφοράς που έρχεται.

Το πώς η αγορά θα απορροφήσει τις εκδόσεις θα είναι το πραγματικό τεστ για τα spreads ανά χώρα, τονίζει η γαλλική τράπεζα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Capital.gr εκτιμώντας ότι στο α΄ τρίμηνο θα κυριαρχήσει τελικά η τάση διεύρυνσης, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα ξεκινήσει το QT και καθώς η προσφορά που θα πρέπει να απορροφήσει από τους επενδυτές θα είναι τεράστια.

Πάντως, όπως επισημαίνει, ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση λόγω χαμηλότερων αναμενόμενων επιπέδων έκδοσης. Με αφορμή παραπάνω, η SocGen σε νέο της report, επανεξετάζει τις επενδυτικές της προτάσεις για τα ομόλογα της ευρωζώνης το 2023.

Συγκεκριμένα, είναι οι εξής τέσσερις:

  • Πώληση 10ετών γαλλικών ομολόγων έναντι swaps
  • Συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών
  • Διατήρηση long θέσεων στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έναντι των ισπανικών ομολόγων, και
  • Τήρηση long θέσεων στα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα έναντι short θέσεων στα 10ετή βελγικά ομόλογα

Σε ότι αφορά ειδικά τα ελληνικά ομόλογα, η Société Générale υπογραμμίζει ότι συνεχίζουν να προφέρουν ένα πολύ καλό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής, ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στις αγορές τον τρέχον μήνα με ένα νέο 10ετές ομόλογο.

Έτσι, εξακολουθεί να προτείνει την αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, καθώς αναμένει αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας και πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η γαλλική τράπεζα εκτιμά πως οι ανησυχίες για αυξημένους κινδύνους υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κάτω από το investment grade θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω μείωση του ελληνο-ιταλικού spread.

Όπως αναφέρει, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών έχει περιοριστεί από τα τέλη Νοεμβρίου, σε μεγάλο βαθμό λόγω του υψηλότερου από το αναμενόμενο χρονοδιαγράμματος για το QT στο πρόγραμμα PSPP, το οποίο θα επηρεάσει τα ιταλικά ομόλογα περισσότερο από τα ελληνικά, καθώς η Ελλάδα δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης PSPP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα