Καταδίκη Τουρκίας από Μητσοτάκη-Πούτιν

από fimotro

Η Άγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είπαν οι δυο ηγέτες

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν στο Σότσι της Ρωσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν απόλυτα σε ότι έχει να κάνει με το Κυπριακό και απόρριψη των τουρκικών θέσεων προέκυψε από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος; Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Αντιμετωπίζω  τη συνάντηση αυτή ως μια ακόμη γέφυρα ενδυνάμωσης των λαών μας. Πάντα οι Έλληνες αναγνωρίζουμε τη συμβολή της Ρωσίας στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων από το 2022 μέχρι το 20234. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συγκλίνουμε όπως είναι οι πυρκαγιές, η αντιμετώπισή τους  και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις και στις δύο χ΄ώρες αλλά και την περαιτέρω συνεργασία μας για τον τουρισμό. Του επισήμανα ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της. Για το κυπριακό επεσήμανα ότι αν η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της στα Βαρώσια τότε θα κλείσει κάθε δίοδος συνεννόησης. Οι διαφορές μας με την Τουρκία πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ξεκάθαρη θέση της Ρωσίας στο κυπριακό».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι: «Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς.  Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενέργεια, καθώς η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας. Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες. Η Ελλάδα το καλοκαίρι ήταν αντιμέτωπη με τις δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει αδρανής, αν και ασχολούνταν με την εξάλειψη των εγχώριων πυρκαγιών και έστειλε εξειδικευμένα εναέρια μέσα».

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του Sputnik-V στην Ελλάδα. Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα.

Για το Κυπριακό, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη θέση αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα