27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Καρκίνος στον εγκέφαλο: Φάρμακα επαναπρογραμματίζουν το ανοσοποιητικό και εξαφανίζουν τον όγκο μέσα σε 1 μέρα

από Lefteris

Για δεκαετίες, η διάγνωση του γλοιοβλαστώματος –ενός επιθετικού, δύσκολα θεραπεύσιμου καρκίνου στον εγκέφαλο– ήταν «θανατική ποινή» για τους ασθενείς.

Μόνο το 3% έως 5% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο όγκου στον εγκέφαλο θα είναι ζωντανοί τρία χρόνια αργότερα. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς ζουν περίπου 14 μήνες μετά τη διάγνωση. Τώρα, μια πειραματική θεραπεία που επαναπρογραμματίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ενός ατόμου για να επιτεθούν σε αυτούς τους όγκους δείχνει μια συναρπαστική προοπτική.
Powered By
VDO.AI

Τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα με μια θεραπεία CAR-T που χορηγείται απευθείας στον εγκέφαλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι όγκοι έχουν φαινομενικά εξαφανιστεί στις σαρώσεις εγκεφάλου ήδη από την επόμενη μέρα.

«Αυτό ήταν σοκαριστικά γρήγορο. Εξαιρετικά εντυπωσιακό», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Otis Brawley, καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και πρώην επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα».

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, οι όγκοι έχουν επιστρέψει και καμία από τις μελέτες -από το Κέντρο Καρκίνου του City of Hope στο Duarte της Καλιφόρνια. το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης- δεν έχει δείξει όφελος επιβίωσης για τους ασθενείς. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι με κάποιες τροποποιήσεις, θα μπορέσουν σύντομα να το πετύχουν.

«Έκανε τους όγκους να συρρικνωθούν, άρα κάτι κάνει. Τώρα, αρχίζει το δύσκολο κομμάτι. Έχουμε ένα φάρμακο που έχει κάποια δραστηριότητα. Πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε αυτή τη δραστηριότητα», πρόσθεσε ο Δρ. Brawley.
«Μου έδωσε ελπίδα»

Ο 72χρονος Τομ Φρέιζερ από το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, εγγράφηκε στην πιλοτική μελέτη του CAR-T στο Mass General Brigham το περασμένο καλοκαίρι για τη θεραπεία ενός όγκου γλοιοβλαστώματος στον εγκέφαλό του που συνέχισε να αναπτύσσεται παρά τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine.

Οι γιατροί συνέλεξαν αρχικά Τ-κύτταρα από το αίμα του και στη συνέχεια τα τροποποίησαν γενετικά σε ένα εργαστήριο, ώστε να αναγνωρίζουν και να συνδέονται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνεια των κυττάρων του όγκου του εγκεφάλου. Οι ερευνητές του Mass General έκαναν επίσης ένα δεύτερο βήμα: πρόσθεσαν μια άλλη τροποποίηση στα κύτταρα CAR-T για να βοηθήσουν το σώμα να ξεπεράσει τον καρκίνο.
oloygeia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα