Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

από fimotro

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με παράνομο casus belli

Υπερασπιζόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε και εμφανίστηκε «λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και εξέφρασε τη χαρά του, «που μαζί με την Ελλάδα, οι ηγέτες άλλων οκτώ χωρών επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα μας είναι δεσμευμένη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

«Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορονοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Από το 1995 η Ελλάδα ζει υπό την απειλή του Casus Belli»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είμασταν πάντα δεσμευμένοι στο Διεθνές Δικαίου. Και πάντα ενεργούμε με ότι πρεσβεύει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του, τα οποία απαγορεύουν τη χρήση βίας, ωστόσο από το 1995 η Ελλάδα ζει υπό την απειλή του Casus Belli».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο».

«Αυτό που συνέβη το 2020, όταν η Άγκυρα αύξησε τις προκλήσεις δεν πρέπει να επαναληφθεί», πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θα κάνει ότι μπορεί ώστε αντί για μάχες να προωθηθεί μια θετική ατζέντα. «Είμαστε δεσμευμένοι να ζούμε μαζί».

«Σε αυτό που είμαι απαισιόδοξος είναι το ζήτημα της Κύπρου. Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς θα συνεχίσουμε μαζί με τον γ.γ. του ΟΗΕ τον αγώνα για μία αμοιβαία λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Οποιαδήποτε συζήτηση για δύο κράτη είναι μη αποδεκτή».

«Ναι» στην ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε.

«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σχετικά με την ανάγκη όπως την χαρακτήρισε, της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα