Η Σκοτία ανοίγει ξανά τον φάκελο “ανεξαρτησία”

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκοτίας κάνει εκ νέου την εμφάνισή του πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021. Η αντίθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου σε ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα ανοίξει τη συζήτηση για τον τρόπο αντίδρασης, παρόλο που παραμένει απίθανο η κυβέρνηση της Σκοτίας να πιέσει για μονομερή αποχώρηση.

Στις 30 Νοεμβρίου, η πρώτη υπουργός της Σκοτίας, Νικολά Στάρτζεον (φωτό), είπε ότι, εάν το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας την προσεχή χρονιά, θα προωθήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία «στην αρχή» της νέας νομοθετικής περιόδου, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με τη Στάρτζεον, το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στο «αναφαίρετο δικαίωμα αυτοδιάθεσης» της Σκοτίας. Αυτό σημαίνει ότι το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, το οποίο ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, θα αντιμετωπίσει πιέσεις για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας σε λιγότερο από μία δεκαετία, ύστερα από το δημοψήφισμα του 2014.

  • Η Σκοτία έκανε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το 2014, με το 55% να ψηφίζει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη σημερινή στήριξη στην ανεξαρτησία της Σκοτίας να είναι πάνω από 50%. Ενας συνδυασμός παραγόντων το εξηγεί αυτό, όπως η μακροχρόνια στήριξη για την ανεξαρτησία, η αντίθεση στο Brexit και η κριτική για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τη βρετανική κυβέρνηση.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Κόμμα της Σκοτίας (SNP) σχεδόν σίγουρα θα κερδίσει τις εκλογές (στη Σκοτία) το 2021, δίνοντάς του την πολιτική δυναμική να προωθήσει ένα ακόμα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Οι δημοσκοπήσεις στη Σκοτία δίνουν με συνέπεια τη βούληση του Εθνικού Κόμματος (SNP) να υπερβαίνει το 50% και το κόμμα θα κάνει την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση της διεξαγωγής ενός ακόμα δημοψηφίσματος. Η επίσημη θέση του Εθνικού Κόμματος (SNP) είναι ότι δεν θα κάνει τίποτα παράνομο, ορισμένες ωστόσο ακραίες ομάδες του στρατοπέδου που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας πιστεύουν ότι η Σκοτία πρέπει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Εθνικό Κόμμα (SNP) πρότεινε, επίσης, ότι θα μπορούσε να προσφύγει στο δικαστήριο για το ζήτημα των εξουσιών του βρετανικού Κοινοβουλίου αναφορικά με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για μια μακρά νομική διαμάχη.

  • Σύμφωνα με τον νόμο της Σκοτίας του 1998, το Κοινοβούλιο (της Σκοτίας) δεν μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία σχετικά με θέματα που κρατούνται στο βρετανικό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ζήτημα δεν έχει εξεταστεί ποτέ στο δικαστήριο.
  • Οταν η Καταλονία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 2017, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συντάχθηκαν με την ισπανική κυβέρνηση και πολλές εταιρίες πήραν τη νόμιμη έδρα τους εκτός της Καταλονίας. Ο φόβος για παρόμοιες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από την ανάληψη μονομερούς δράσης θα αποτελέσει παράγοντα στις αποφάσεις του Εθνικού Κόμματος (SNP).
  • Διαμαρτυρίες και πράξεις πολιτικής ανυπακοής στη Σκοτία είναι δυνατές στην πιθανή περίπτωση που το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εγκρίνει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
  • Εκτός από τους Συντηρητικούς, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σκοτία, όπως το σκοτσέζικο Εργατικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, αντιτίθενται, επίσης, σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η ΚΡΙΣΗ της Covid-19 μπορεί να αναβάλει κάθε σοβαρή απόπειρα για ανεξαρτησία έως το 2022 ή και αργότερα, αναγκάζοντας το Εθνικό Κόμμα (SNP) να επικεντρωθεί πρώτα να μετριάσει τις συνέπειες στην Υγεία και την οικονομία από την πανδημία. Στις 28 Νοεμβρίου, η Στάρτζεον ανέφερε ότι η ευθύνη της ήταν να διασφαλίσει «την υγεία και την ευημερία της χώρας» και ότι παραμένει «πολύ επικεντρωμένη» στην «προσπάθεια να έχει την ευθύνη καθοδήγησης της Σκοτίας στην πανδημία».

  • Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σκοτίας, η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να σημειώσει ύφεση κατά περίπου 10% το 2020.
  • Ορισμένες ιδιωτικές εκθέσεις έχουν, επίσης, προβλέψει ότι το ΑΕΠ της Σκοτίας ενδέχεται να μην επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα μέχρι το 2024.

ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ώθηση για ανεξαρτησία στη Σκοτία θα μπορούσε, τελικά, να αναγκάσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς πρόσθετων εξουσιών στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας. Τέτοιες κινήσεις, ωστόσο, μπορεί να μην είναι αρκετές για να μειώσουν την πίεση του Εθνικού Κόμματος (SNP) για δημοψήφισμα. Ετσι, το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκοτίας θα συνεχίσει να δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εδαφικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου για τα επόμενα χρόνια.

  • Τον Οκτώβριο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Βρετανίας ανέφεραν ότι η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να παρήγγειλε έκθεση που ζητούσε δυνητικά μέτρα, προκειμένου να κατευνάσει τις εκκλήσεις για ανεξαρτησία της Σκοτίας. Τα μέτρα φέρεται να περιλαμβάνουν τη μεταφορά πρόσθετων οικονομικών εξουσιών στη Σκοτία και τη χορήγηση ενός διαφορετικού καθεστώτος από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα όπως η μετανάστευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα