Η Ρωσία έχει ηττηθεί κατά κράτος στον ηλεκτρονικό πόλεμο

από Philippos

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία εισέβαλε από πέντε διαφορετικά μέτωπα στην Ουκρανία, ελάχιστοι πίστευαν σε δύο πράγματα: πως η Ουκρανία θα αντιστέκεται 70 ημέρες μετά και πως θα υπάρξει έστω και ένα πεδίο στο οποίο οι Ουκρανικές δυνάμεις θα καταφέρουν να υπερνικήσουν την ρωσική πολεμική μηχανή. Δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι δύο παραπάνω συνθήκες έχουν διαψευστεί. Ειδικά στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, οι ειδικοί σημειώνουν πως το Κίεβο όχι μόνο έχει αντισταθεί αλλά έχει επικρατήσει κατά κράτος των Ρώσων.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος δεν είναι ακόμη μία «εφεύρεση» με τεράστιες δαπάνες που απλά υποστηρίζει τα στρατεύματα στο πεδίο. Οι Βρετανοί από το 1942 είχαν σχηματίσει ειδικές ομάδες που επιδίδονταν σε αυτό που προφητικά είχαν ονομάσει «πόλεμος των μάγων». Το ραντάρ, η αποκρυπτογράφηση και οι υποκλοπές των ναζιστικών συνομιλιών έδωσαν όχι μόνο τη νίκη στην μάχη της Βρετανίας, αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα στις συμμαχικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στην Νορμανδία το 1944 και τελικώς έφτασαν μέχρι το Βερολίνο διαλύοντας το ναζιστικό μόρφωμα.

Το 2014 και το 2015 η Ρωσία κυριάρχησε στο συγκεκριμένο πεδίο στην Κριμαία και το Ντονμπάς εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την τεχνολογική της υπεροχή έναντι των τότε απαρχαιομένων σοβιετικών συστημάτων της Ουκρανίας. Ήταν τέτοια η υπεροχή των Ρώσων το 2014 ώστε ακόμη και σήμερα αναφέρουν πως για την ανάκτηση της Κριμαίας δεν έπεσε ούτε μία σφαίρα. Σήμερα, 8 χρόνια μετά, η πραγματικότητα τους εκθέτει ανεπανόρθωτα…

Τα αμερικανικά συστήματα L3Harris
Από το 2019, όπως σημειώνει αναλυτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο Ντόναλντ Τραμπ που αναζητούσε «λάσπη» για τον επερχόμενο Μπάιντεν και τον γιο του, προσέφερε στον Ζελένσκι εξελιγμένα αμερικανικά συστήματα L3Harris. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε για την προσφορά αλλά ζήτησε και εκπαίδευση από ειδικό κλιμάκιο Αμερικανών και Νταοϊκών στην χρήση των συστημάτων. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανταποκρίθηκε και επί 3 χρόνια σε πραγματικές συνθήκες κλιμάκια Ουκρανών εκπαιδεύονταν σε βάση ανάμεσα στην Λβιβ και την Πολωνία και στην συνέχεια μεταφέρονταν στα πεδία του Ντονμπάς όπου σε πραγματικές συνθήκες «τέσταραν» την αποτελεσματικότητα των συστημάτων. Ήταν τέτοια η εξέλιξη και τα αποτελέσματα της χρήσης από τις Ουκρανικές δυνάμεις των αμερικανικών συστημάτων ώστε οι Αμερικανοί συνέταξαν νέο αναθεωρημένο εγχειρίδιο χρήσης βασισμένο στις Ουκρανικές επιτυχίες.

Πρόσφατα οι Ουκρανοί προχώρησαν σε ένα χτύπημα που τα παγκόσμια μέσα αναπαρήγαγαν υπογραμμίζοντας πως από το Ουκρανικό πλήγμα τραυματίστηκε ο Ρώσος Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γκεράσιμοφ. Στο συγκεκριμένο χτύπημα στο Ίζιουμ στα ανατολικά της Ουκρανίας όμως έπεσε νεκρός ο Αντρέι Σιμόνοφ. Ο άνθρωπος αυτός με τον βαθμό του Στρατηγού ήταν ο επικεφαλής του Ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας…. Για να φτάσει η Ουκρανία να γνωρίζει και κυρίως να χτυπά με ακρίβεια το σημείο στο οποίο βρίσκονται δύο από τους σημαντικότερους ανθρώπους αυτή τη στιγμή του ρωσικού στρατεύματος φαίνεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο στο κομμάτι της αντικατασκοπίας και των ρωσικών επικοινωνιών.

Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν πως η Μόσχα έχει κάνει αρκετά λάθη στην εισβολή στην Ουκρανία. Τονίζουν όμως πως το σημαντικότερο είναι πως υποτίμησε την δυναμική των Ουκρανών και τις δυνατότητές τους στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Το συγκεκριμένο λάθος είναι άγνωστο εάν τελικώς καταλήξει και σε ρωσική ήττα στο πεδίο, σε κάθε όμως περίπτωση θα μείνει στην ιστορία ως μία ξεκάθαρη Ουκρανική νίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα