27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Η ψήφος των αποδήμων…

από fimotro

Αγαπητό Fimotro,
Παρακολουθούμε όλοι με ενδιαφέρον την συζήτηση σχετικά με την ψήφο των αποδήμων. Οι μεν λένε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει από τεχνικής φύσεως, οι δε τους λένε ότι φοβούνται διότι θα φάνε μαύρο. Η αλήθεια είναι ότι οτιδήποτε ακούγεται είναι μόνο για εντυπώσεις μιας και καμμιά από τις προτάσεις που ακούγονται δεν είναι ρεαλιστικές. Ως απόδημος Έλληνας εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιτρέψτε μου να σας πω μερικά δεδομένα που αγνοούν όλοι όσοι μιλάνε:

– Τα διάφορα τεχνικά και νομοτεχνικά επιχειρήματα που ακούγονται δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Αν είχαν θα έπρεπε να υπάρχουν και για την φορολογία των αποδήμων, όμως αυτά τα ΅εμπόδια΅ ξεπεράστηκαν πάρα πολύ εύκολα σε αυτήν την περίπτωση. Είναι βλέπεις πολύ βολικό να φορολογείς όσους δεν μπορούν να ψηφίσουν. Επίσης είναι ακόμα βολικότερο να συζητάς να δώσεις δικαίωμα ψήφου στους Αλβανούς που μένουν στην Ελλάδα αλλά όχι στους Έλληνες που μένουν π.χ. στις ΗΠΑ, διότι τους πρώτους τους κάνεις ότι θέλεις ενώ οι δεύτεροι ξέρουν και κάτι παραπάνω.

– Ακούστηκε η πρόταση να ψηφίζουν όσοι θέλουν στις κατά τόπους πρεσβείες αν το έχουν δηλώσει 60 ημέρες πριν. Απ’ ότι θυμάμαι οι μόνες εκλογές που γίνονται σε προκαθορισμένη πριν από 60 ημέρες ημερομηνία είναι οι δημοτικές και οι ευρωεκλογές. Οι εθνικές, που έχουν και την πιο μεγάλη σημασία, προκηρύσσονται 30 μέρες πριν, άρα κανείς δεν θα μπορέσει να δηλώσει ενδιαφέρον. Αξίζει τον κόπο να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι το δημοψήφισμα του 2015 προκηρύχθηκε 7 μέρες πριν να γίνει.

– Οι πρεσβείες εξυπηρετούν μόνον όσους διαμένουν στην πρωτεύουσα της κάθε χώρας. Αν κάποιος, π.χ. μένει στο Birmingham στην Αγγλία θέλει δύο ώρες να πάει στο Λονδίνο και άλλες δύο ώρες να γυρίσει. Εάν δε ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις ευρωεκλογές θα πρέπει να προηγηθεί άλλο ένα ταξίδι σε εργάσιμη ημέρα για την δήλωση που απαιτείται να γίνει αυτοπροσώπως στην πρεσβεία. Δηλαδή δύο χαμένες ημέρες (η μία εργάσιμη) για να ασκήσει κανείς το δικαίωμά του, και αυτό σε μία ΅μικρή΅ χώρα όπως η Αγγλία. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία όπου θα χρειαστεί αεροπορικό ταξίδι ή ταξίδια στην πρωτεύουσα.

– Έστω ότι τελικά γίνεται ότι γίνεται και μπορεί κανείς να ψηφίσει μόνο στην πρεσβεία: Αν πάρουμε για παράδειγμα το Λονδίνο δεν θα είναι καθόλου απίθανο να δηλώσουν συμμετοχή μερικές χιλιάδες ενδιαφερόμενοι που διαμένουν στο Λονδίνο μόνον. Είναι η Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ικανή να δεχτεί τόσο κόσμο μία Κυριακή την στιγμή που τα διαθέσιμα ραντεβού για διαβατήριο είναι μετά από 2-3 μήνες; Μάλλον όχι.

Οι διάφοροι που ενδιαφέρονται για το θέμα στην Ελλάδα θα κάνουν καλά να κοιτάξουν πως δουλεύει το σύστημα στην Αλβανία, στην Τουρκία και στις άλλες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ). Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ο Ερντογάν έκανε προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία! Η πραγματικότητα είναι ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η επιστολική ψήφος, είτε τους αρέσει είτε όχι, και η δήλωση για αυτήν να μπορεί να γίνεται οποτεδήποτε και όχι τελευταία στιγμή. Αλλά βέβαια αυτά είναι για τους κουτόφραγκους και όχι για την χώρα που γέννησε την δημοκρατία και στην οποία τώρα ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα.

Στο μεταξύ όλοι εμείς εδώ μακριά θα παρακολουθούμε αυτήν τη συζήτηση ίσως με ενδιαφέρον ή απάθεια αλλά σίγουρα με βεβαιότητα ότι η απόφαση που πήραμε τόσα χρόνια πριν ήταν η σωστή και κάθε μέρα που περνάει γίνεται σωστότερη.

Μετά τιμής,
Δημήτρης Αργυρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα