Οι παροχές ΣΥΡΙΖΑ τινάζουν στον αέρα την οικονομία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Πρόβλημα για τη νέα κυβέρνηση τι θα αφήσει πίσω του ο Τσίπρας

Σοκ για τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η έκθεση των δανειστών για την ελληνική οικονομία. Οπως εκτιμά, το επίδομα στους συνταξιούχους (που είχε βαφτιστεί 13η σύνταξη), σε μια χρονιά που δεν προσαρμόστηκαν οι παλαιές συντάξεις στο νόμο Κατρούγκαλου, θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ακόμη, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεδομένου ότι και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχουν εκτροχιαστεί. Αν δε το επίδομα στις συντάξεις γίνει μόνιμο, τότε το πρόγραμμα θα πέσει έξω και το 2020. Ιδιαίτερη σημασία για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και του χρόνου έχει το γεγονός ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι αυτό θα συμβεί εξαιτίας του συνδυασμού του επιδόματος στους συνταξιούχους με τη μη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό έχει ψηφιστεί.

Η έκθεση έρχεται την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός από την ΕΡΤ που έδινε συνέντευξη προανήγγειλε την ακύρωση με τροπολογία της μείωσης του αφορολόγητου τις επόμενες ημέρες.  Ουσιαστικά οι δανειστές λένε ότι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει (για προεκλογικούς λόγους) στην ακύρωση του μέτρου, τότε και το 2020 η οικονομία τινάζεται στον αέρα.

Ο Τσίπρας δείχνει να μην έχει καταλάβει τι συμβαίνει

Όσο και αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να πείσει στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,3% φέτος είναι… «άχαστη», τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ανάπτυξη 1,3% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Το πρόβλημα είναι πως όσο χαμηλότερη είναι η ανάπτυξη τόσο δυσχεραίνεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων –και ιδίως των στόχων για τα έσοδα–, γίνεται δυσκολότερη η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζουν οι δανειστές εξαιτίας των παροχών Τσίπρα και επηρεάζεται αρνητικά η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 1ο τρίμηνο του 2019 είναι η χαμηλότερη που σημειώθηκε από το Β΄ τρίμηνο του 2017 και μετά. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το Α΄ τρίμηνο του 2018 κατεγράφη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%, ενώ στο σύνολο του 2018 είχαμε ανάπτυξη 1,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα