Η Morgan Stanley βλέπει καθαρή νίκη της ΝΔ και “ψηφίζει” Ελληνικό Χρηματιστήριο

από fimotro

Θετικές προβλέψεις για την Οικονομία, τις τράπεζες και τη χώρα μας από την Αμερικανική επενδυτική τράπεζα

“Ταύρος” για την Ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η Morgan Stanley σε έκθεσή της σημειώνοντας ότι η ελληνική είναι η προτιμώμενη αγορά μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης. Ο αμερικανικός οίκος ξεχωρίζει τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, ενώ αναφερόμενη στις κάλπες της επόμενης Κυριακής στη χώρα μας, τονίζει ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Η πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

Η Morgan Stanley αναμένει μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% για εφέτος και κατά 2,1% το 2024, χάρη στην υποχώρηση του πληθωρισμού και της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος, που περνάει πλέον σε θετικό «έδαφος», τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων.

Παράλληλα, η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και η συνετής δημοσιονομική πολιτική θα επιτρέψουν το πέρασμα προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024 (0,9% το 2022 και έως 1,5% το 2024). Επιπλέον, με τις πληρωμές των τόκων να παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί στο 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024.

Για την επενδυτική βαθμίδα

Σε ό,τι αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ελλάδα θα την επιτύχει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Εάν ωστόσο, η αναπτυξιακή της δυναμική αποδειχθεί ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις του οίκου, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και νωρίτερα, προς το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Για τις εκλογές

Μιλώντας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου η Morgan Stanley τόνισε τα εξής: «Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα – πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί κυβέρνηση πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια αφορούν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της, είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ, με το πρώτο σενάριο να είναι σίγουρα το πιο ισχυρό. Ένας συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται δυνατός, αλλά λιγότερο πιθανός. Είτε έτσι είτε αλλιώς, με το RRF θα κρατήσει «υπό έλεγχο» τις βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026, σημειώνει και εκτιμά ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μετά από αυτές τις εκλογές».

Ξεχωρίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η Μorgan Stanley εκφράζει την προτίμησή του για το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ξεχωρίζει μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών, διατηρώντας έτσι και την «overweight» σύσταση. Όπως σημειώνουν, η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι της Ευρωζώνης, με τους οικονομόλογους να αναμένουν μια συνέχεια σε αυτή την ανοδική κίνηση τόσο το 2023 όσο και το 2024. Επιπλέον, οι περιπτώσεις οικονομιών που αναβαθμίστηκαν σε «investment grade» από το πλαίσιο των αναδυόμενων, δείχνουν ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας κατά τους επόμενους μήνες μπορεί να υποστηρίξει την τρέχουσα δυναμική.

Tι λέει για τις ελληνικές τράπεζες

Για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η Morgan Stanley επισημαίνει πως αποτέλεσαν το προτιμώμενο «play» μεταξύ των τραπεζών της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) για εφέτος, εξαιτίας: 1) της εξυγίανσης του ισολογισμού τους που οδήγησε σε μονοψήφιους δείκτες NPE και για τις τέσσερις συστημικές από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, 2) της ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης με βασικούς «οδηγούς» τη μακροοικονομική ανάκαμψη, την αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων και των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μεσοπρόθεσμα, 3) της υψηλής ευαισθησία των NIMs (καθαρά επιτοκιακά περιθώρια) στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ δεδομένου του υψηλού ποσοστού δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και της χρηματοδότησης που οφείλεται στις καταθέσεις όψεως. Επιπλέον, ενώ οι θετικοί «καταλύτες» από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αναμένεται να υποχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα, η Morgan Stanley σημειώνει ότι τα beta καταθέσεων παραμένουν χαμηλά και 4) η ποιότητα του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών παραμένει ανθεκτική. Υπό αυτό το πρίσμα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank αποτελούν τις «overweight» επιλογές της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα