27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις τουρκικές προκλήσεις

από fimotro

Τη δική του απάντηση στο νέο σκηνικό έντασης που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal σχετικά με το γεγονός ότι νέα παράτυπη ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ . Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ξαναβγάζει το Barbaros στη Μεσόγειο η Τουρκία για τέσσερις μήνες

Το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros βγάζει στην Μεσόγειο Θάλασσα η Τουρκία για πολύμηνες έρευνες.

Ο υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλόμενους που ορίζει πως το Barbaros θα πλέει νοτιοδυτικά της Κύπρου και νότια του Καστελόριζου για περίπου τέσσερις μήνες, από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Η περιοχή που ορίζει η τουρκική NAVTEX δεν φαίνεται να συμπίπτει με οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και απέχει από το Καστελόριζο, όμως κατά πάσα πιθανότητα συνιστά μήνυμα προς την Αθήνα, την Λευκωσία και την Αίγυπτο για τις προσπάθειές τους να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες στην Μεσόγειο.

Οι σεισμογραφικές έρευνες συνήθως αποσκοπούν στον εντοπισμό πιθανών ενεργειακών κοιτασμάτων στο υπέδαφος. Η Άγκυρα ζητά από όλα τα πλοία να τηρήσουν απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από το Barbaros.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα