Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Δώδεκα δισ. ευρώ άμεσα και 24 δισ. ευρώ συνολικά, αν προστεθούν τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία, θα πέσουν ως καύσιμα στη μηχανή της οικονομίας.

Γράφει ο Γιάννης Τασσιόπουλος

(από το: xrimaonline.gr)

Στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φάνηκε από όσα ο ίδιος είπε στη Βουλή, είναι να μην «παγώσει» η μηχανή της οικονομίας από το απότομο σταμάτημα που της προκάλεσε το πολικό ψύχος, η επιδημία.

Το ποσό των 24 δισ. ευρώ είναι ιλιγγιώδες. Υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασύλληπτο! Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, δεν είχαν πέσει τόσα πολλά λεφτά από τα κρατικά ταμεία στην αγορά! Για να καταλάβουμε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σε σχέση με τα ποσά, τα πρώτα 10 δις θα πέσουν μέσα στο Μάιο! Καλά διαβάσατε 10 δισ. ευρώ μέσα στο μήνα!

Παρά το δυσθεώρητο ύψος των χρημάτων που θα ριχθούν στην αγορά, με όλους τους τρόπους, κανείς δεν είναι σίγουρος, ακόμα και οι πιο ειδικοί στην οικονομία, ότι αυτά θα φθάσουν για να κινητοποιήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό πάλι την οικονομία. Δεν είναι σίγουροι οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές από κάθε κλάδο της οικονομίας ότι τα καύσιμα των 12 δισ. τώρα είναι αρκετά, για να κινηθεί η αγορά με λογικές ταχύτητες. Δεν είναι σίγουροι για το πόσο μακριά θα την πάνε. Κυρίως πόσοι από τον παραγωγικό ιστό της χώρας θα μείνουν όρθιοι, θα αντέξουν στη σκληρή δοκιμασία που ακολουθεί.

Το αισιόδοξο, όμως, μήνυμα πέρα από τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς των ειδικών, είναι ότι η αγορά αυτή τη δύσκολη ώρα δεν είναι μόνη της! Στους επιχειρηματίες όλων των βαθμίδων και των κατηγοριών, στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση έδωσε τα όπλα που είχε στη διάθεσή της για να πολεμήσουν την μεγάλη απειλή της ύφεσης. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες και κριτική για τον τύπο των όπλων που έδωσε η κυβέρνηση. Πολλές φορές από αυτήν εδώ τη θέση έχουμε ασκήσει κριτική και προβληματισμό για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφασή της για τις επιταγές.

Πέρα, όμως, από την κριτική που της ασκείται, πιστώνεται στην κυβέρνηση από την πλειοψηφία των πολιτών, όπως καταγράφεται από τις μετρήσεις όλων των εταιρειών, άμεση αντίδραση και λειτουργία στην οποία προχώρησε βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Ενός σχεδίου βέβαια που η αποτελεσματικότητά του θα μετρηθεί στην πορεία, στην εξέλιξη της μάχης που έχουμε κληθεί όλοι να δώσουμε κατά του αδηφάγου τέρατος της ύφεσης! Ενός σχεδίου που για να πετύχει χρειάζεται και την υπεύθυνη στάση των δυνάμεων της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα