27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Γιατί δεν αναχαιτίζεται η πανδημία παρά τα μέτρα

από fimotro

Για αδυναμία και κούραση στο ΕΣΥ κάνει λόγο η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας M. Γκάγκα

Προβληματισμένη για τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία παρουσιάστηκε η διευθύντρια της πνευμολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Mίνα Γκάγκα.

«Έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και νοσηλευόμενους. Αυτό δεν πάει καλά. Υπάρχει τεράστια κούραση σε όλους και αυτό μας κάνει να ακολουθούμε λιγότερα τα μέτρα. Δεν ξέρω αν είναι τρίτο κύμα ή συνέχεια του δεύτερου. Φθάσαμε μέχρι πάνω από 3.000 κρούσματα. Με τόσα κρούσματα τα νοσοκομεία θα έχουν προβλήματα» σημείωσε, , μιλώντας στο Mega.

Αναφορικά με την δήλωση της Αναστασίας Κοτανίδου ότι η «επιτροπή κουράστηκε και παίρνει λάθος αποφάσεις» δήλωσε πως «όλοι έχουμε κουραστεί. Παλεύουμε με τα θεριά ένα χρόνο. Αναμενόμενο να υπάρχει κούραση. Αυτό είναι όλο και όλο αυτό που είπε η κ. Κοτανίδου».

Και συνέχισε: «Νομίζω γενικά λειτουργήσαμε καλύτερα από άλλες χώρες. Απλώς υπάρχει κούραση και ότι δεν σταματάει η πανδημία, που παρά τα μέτρα δεν αναχαιτίζεται, και αυτό μας προβληματίζει όλους».

Η κ. Γκάγκα έκρουσε καμπανάκι για τον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής διασποράς. «Στην κλινική έχουμε τρεις οικογένειες που νοσηλεύονται. Τον φέρνουμε εμείς οι ίδιοι στο σπίτι μας τον ιό. Πρέπει να προσέχουμε για τους εαυτούς μας πρώτα και για μετά για όλους τους υπόλοιπους».

Όπως είπε, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» είναι γεμάτοι οι θάλαμοι και οι ΜΕΘ για Covid ασθενείς, ενώ ανέφερε ότι νοσηλεύονται ακόμα και 20χρονοι. Παράλληλα, έκανε λόγο ότι είναι λίγοι όσοι νοσηλεύονται άνω των 80 ετών λόγω των εμβολίων.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία της Αθήνας δεν έχουν θέμα οξυγόνου.

Αποσυμπίεση και εμβόλια

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν με ασφάλεια τα μικρά μαγαζιά για να αποσυμπιεστεί ο κόσμος.

«Το πόσες εβδομάδες μέτρων θα έχουμε εξαρτάται από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα. Το ποσοστό που τηρούνται τα μέτρα είναι πολύ μικρό. Υπήρχε μείωση κινητικότητας μόνο 20% με το αυστηρό lockdown. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση, πράγματα τελείως παράλογα. Δεν γίνεται εν μέσω κορωνοϊού να οργανώνουμε διαδηλώσεις συνεχώς επί οποιουδήποτε θέματος» επισήμανε.

«Ο κόσμος χρειάζεται βαλβίδες εκτόνωσης. Πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά στις μεγάλες πόλεις με click in shop. Θα αρχίσει να παίρνει μπροστά η οικονομία. Αν πάτε σε μια πλατεία θα δείτε ότι γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20 άνθρωποι γύρω από ένα παγκάκι. Οι μισοί καπνίζουν και οι άλλοι μισοί πίνουν καφέ. Αυτό είναι σαφώς πιο επικίνδυνο από το να καθόντουσαν σε εξωτερικούς χώρους, σε μια καφετέρια με τις σωστές αποστάσεις από 4» πρόσθεσε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση στα κρούσματα. «Όμως ήδη η θνητότητα είναι μειωμένη» συμπλήρωσε.

Τέλος μίλησε για τον εμβολιασμό. «Παγκοσμίως 200 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν. Όση συχνότητα είχαν οι πνευμολογικές εμβολές και οι θρομβώσεις πριν έχουν και τώρα. Στην Βρετανία 11 εκατομμύρια έκαναν στο εμβόλιο της Astra Zeneca. Δεν υπήρξε καμία αύξηση της συχνότητας πνευμονολογικής εμβολής και των θρομβώσεων σε σχέση με τον ίδιο αριθμό ανθρώπων που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο» είπε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία

«Η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών, η κόπωση του πληθυσμού που είναι λογική και την καταλαβαίνουμε όλοι, οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του ιού και ο εμβολιασμός, που παρά την κινητοποίηση παραμένει χαμηλός συνολικά στην Ευρώπη, ευθύνονται για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο Αθανάσιος Δημόπουλος.

Όπως σημείωσε ο Πρύτανης και Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Κανείς δεν μπορεί να πει, ούτε οι πλέον ειδικοί, ότι έχουν την απόλυτη λύση για τα μέτρα και την μεταδοτικότητα. Αυτό ισχύει και για τα σχολεία. Ακόμη και μικρή να είναι η επίδραση από την λειτουργία τους στον αριθμό των κρουσμάτων, μετράει σημαντικά σε μια περίοδο που έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά για τόσες ημέρες».

«Με βάση τον αριθμό των εμβολίων που έχουμε σήμερα και εκείνων που αναμένουμε στο άμεσο μέλλον, είναι σωστή η τακτική του εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων ατόμων, διότι όπως βλέπουμε έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία. Σε επόμενη φάση είναι λογικό να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται δια ζώσης με άλλα άτομα», προσέθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Γεωργαντάς: Γίνονται 33-35 χιλιάδες εμβολιασμοί την ημέρα

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μίλησε στο Mega για την μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, αλλά και το νέο νούμερο που θα μπει στη ζωή μας όταν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των εμβολιασμών. Γίνονται 33-35 χιλιάδες εμβολιασμοί την ημέρα. Έχουν εμβολιαστεί 1,2 εκατ. συμπολίτες και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα, ιδίως του Απριλίου θα ξετυλιχθεί ακόμα περισσότερο η εφοδιαστική και η εμβολιαστική αλυσίδα. Τον Απρίλιο περιμένουμε πάνω από 1 εκατ. δόσεις από τη Pfizer και περιμένουμε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ο στόχος, αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όλοι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες, είναι εφικτός», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

«Οι ευπαθείς ομάδες είναι περίπου 270 χιλ. συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Εντός του Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Λίγες ημέρες μετά θα ξεκινήσει η ηλικιακή ομάδα 70-74. Δεν αργεί η ώρα που θα εμβολιαστούν και αυτές οι κατηγορίες», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με τη σειρά που θα ακολουθηθεί στους εμβολιασμούς από εδώ και πέρα.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, τη χορήγηση του οποίου έχουν διακόψει ήδη αρκετές χώρες, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «Ειδικότεροι είναι οι γιατροί για να απαντήσουν. Δεν υπάρχει κάποια σύνδεση των ελάχιστων περιστατικών με τον εμβολιασμό. Γίνεται η διερεύνηση από τις αρμόδιες επιτροπές. Το μεγάλο παράδειγμα είναι η Μεγάλη Βρετανία όπου με 11 εκατ. εμβολιασμούς δεν υπήρξε τέτοια σύνδεση. Στην Ελλάδα έχουμε μία μόνο περίπτωση που εξετάζεται αν συνδέεται με τον εμβολιασμό. Συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός, δεν υπάρχει καμία επίσημη σύνδεση».

«Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζονται όλες οι δυνατότητες. Όταν θα υπάρχει μεγάλη ροή εμβολίων, θα υπάρχει συμβολή και από φαρμακοποιούς και από ιδιώτες γιατρούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νέο sms στο 13032 για το λιανεμπόριο

Μιλώντας για το νέο νούμερο 13032, στο οποίο θα στέλνουμε μήνυμα για να πηγαίνουμε για αγορές, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι «Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει περιορισμός τριών ωρών. Αλλά θα υπάρχει οριζόντιος περιορισμός στην αποστολή μηνύματος, θα επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα. Στη δεύτερη προσπάθεια θα είναι αρνητική η απάντηση».

«Δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό στους υπόλοιπους κωδικούς. Θα γίνει ξεχωριστός αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο», πρόσθεσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι τον Μάιο θα υπάρχει ένα τείχος ανοσίας πολύ ισχυρό στη χώρα μας και το καλοκαίρι θα είμαστε σε κάποια κανονικότητα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα