26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Γιατί αδιαφορεί το ορθόδοξο ποίμνιο για την πίστη μας και μειώνεται η παρουσία του κατά τον Εκκλησιασμό;

από fimotro

Μία έρευνα γύρω από τις θρησκευτικές και όχι μόνο πεποιθήσεις των Ελλήνων που έγινε τελευταία από έναν ξένο φορέα έπεσε στα χέρια μας.Ασφαλώς και μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής μέρος των οποίων ΥΑ σας παρουσιάσω σήμερα. Το ερώτημα είναι γιατί φορείς ξένοι προς την Εκκλησία και μάλιστα ξενοκινούμενοι ασχολούνται με αυτό το θέμα και κάνουν και έρευνες στην ελληνική κοινωνία. Μία ανάλογη έρευνα είχε γίνει προ οκτώ ετών! Και λίγο αργότερα είχαμε την περίλαμπρη συμφωνία των… Πρεσπών! Τυχαίο; Θα δείξει…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Τα αποτελέσματα της έρευνας που ήλθαν στην κατοχή μας προβλημάτισαν και μας λύπησαν. Ωστόσο περισσότερο πρέπει να προβληματίσουν την διοίκηση Εκκλησία της Ελλάδος και μάλιστα τους Μητροπολίτες μας, τους ιερείς και τα Μοναστήρια μας.

Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν άνετα θρησκευόμενοι έχει μειωθεί στο 35% από το 2006 έως σήμερα!Η νεολαία μας με το συντριπτικό ποσοστό 81% θεωρεί την Εκκλησία απόμακρη και γερασμένη , ουδεμία σχέση έχουσα με τα ενδιαφέροντα της νεολαίας και η οποία δεν έχει να δώσει κάτι στο νέο κόσμο.

Επίσης το ποσοστό των πιστών που πηγαίνουν τουλάχιστον, μία φορά το μήνα στην εκκλησία μειώθηκε στο 13% και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι το Πάσχα δεν σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο και που δεν τους γεννά κανένα συναίσθημα, έφτασε στο 16%. Ένα συμπαθητικό ποσοστό που δεν ξεπερνά το 24%, γνωρίζει για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας στην πραγματική του διάσταση αλλά θεωρεί πως δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί να κάνει η Εκκλησία. Η Εκκλησία λένε θα μπορούσε να κάνει περισσότερα. Ενώ ο μύθος της αμύθητης περιουσίας που δήθεν κατέχει εξακολουθεί να δηλητηριάζει το λαό και να του δημιουργεί δυσπιστία και ψυχρότητα.

Το 67% απάντησε ότι νοιώθει την ανάγκη της πίστεως για την Εκκλησία αλλά δεν βλέπει θετικά τον κλήρο. Το 13% ήταν ακόμη πιο αυστηρό αφού δήλωσε ότι στην Εκκλησία κυριαρχούν οι Αρχιερείς, οι οποίοι κάνουν ό,τι θέλουν και καταπιέζουν τον κατώτερο κλήρο!
Ένα εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας αυτής είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που φτάνει το 76% , σκέπτεται σοβαρά την καύση των νεκρών χωρίς απαραίτητα να δηλώνει ότι θα το ακολουθήσει. Πρόκειται για συγκλονιστικό ποσοστό , δεδομένου ότι η Εκκλησία, αρνείται την καύση διότι αρνείται το ανθρώπινο τέλος δια της βίας πάνω στον άνθρωπο. Η Εκκλησία μας είναι υπέρ της ταφής ,κατά την Παράδοση της Εκκλησίας ,γιατί έχει πίστη και ελπίδα στην αιωνιότητα και στη μέλλουσα ζωή και αφήνει στη φύση την ευθύνη της φυσιολογικής φθοράς και αποσύνθεσης του σώματος του ανθρώπου.

Ας σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή αφορά στην Ελλάδα του σήμερα, τη χώρα που είναι κατ´εξοχήν Ορθόδοξη.

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν και περιμένουν την απάντησή τους

•• Για ποιο Ορθόδοξο ποίμνιο, μιλάνε οι κληρικοί μας; Μάλλον για τους ολίγους γέροντες και γερόντισες που μαζεύονται στους ναούς τις Κυριακές!

••Ποιοι είναι οι λόγοι που απομακρύνονται από την Εκκλησία οι Έλληνες και προπαντός η νεολαία;Δεν πρέπει μα το μελετήσει η Εκκλησία και να βρει τις απαντήσεις;

••Πού πήγε αυτή η έξαρση που σημειώθηκε επί Μακαριστού Χριστοδούλου, που οι ναοί μας έσφυζαν από νέους ανθρώπους και νέα παιδιά; Και μάλιστα αυτό το βλέπαμε την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στους Χαιρετισμούς και στις άλλες ακολουθίες. Τι λάθος κάνουν σήμερα οι ποιμένες και οι νέοι μας δεν τους ακολουθούν;

••Μήπως μια από τις αιτίες είναι και η “νέκρωση” της ζωής των ενοριών;Η ανυπαρξία ενοριακού έργου;

Μήπως θα πρέπει οι ιεράρχες μας να κάνουν μία ενδοσκόπηση και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους; Μήπως να ξαναγίνει η Εκκλησία, αυτό ακριβώς που είναι; ΕΚΚΛΗΣΙΑ,δηλαδή κλήρος και λαός !!Και να πάνε σε δεύτερη μοίρα οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες που τις ευνοούν συγκεκριμένοι για να αυξάνουν το ρόλο τους και να αιτιολογούν τους μισθούς τους!

Επιφυλαττόμεθα να επανέλθουμε στο θέμα αυτό όταν μάθουμε περισσότερα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα