Γερμανός Πρέσβης: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης

από fimotro

Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε στη στιγμή μιας μεγάλης ευκαιρίας» για την ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που ενσωματώνει τις κατευθυντήριες του προγράμματος της ΕΕ «Next Generation EU», αλλά και της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, διατυπώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 85η ΔΕΘ.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Ράιχελ σχολιάζει ακόμη κάποια στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία για τη χώρα του, τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, εξηγεί πώς Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να υπερκεράσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά τον αγωγό Nord Stream2, ενώ αναφέρεται και στην κληρονομιά που αφήνει η Άνγκελα Μέρκελ ύστερα από 16 χρόνια θητείας στην Καγκελαρία.

Ψηφιοποίηση και «πράσινη ενέργεια» μπορούν να οδηγήσουν σε «success story»

«Εκτιμώ πως βρισκόμαστε στη στιγμή της μεγάλης ευκαιρίας, μέσω του προγράμματος της ΕΕ “Next Generation EU”, που μεταφέρθηκε εδώ ως “Ελλάδα 2.0”, το οποίο έχει λάβει μεγάλη θετική ανταπόκριση σε όλη την Ευρώπη, αλλά και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτή είναι πραγματικά μια ευκαιρία να υπάρξει μια στιγμή σημαντικής προόδου για τη χώρα και να ξεπεραστεί το επενδυτικό κενό, η έλλειψη επενδύσεων που υπάρχει εδώ, στην Ελλάδα», τονίζει ο πρέσβης της Γερμανίας. Επισημαίνει δε, πως στο πλαίσιο αυτό, «οι ξένοι επενδυτές -και η Γερμανία που είναι ο νούμερο ένα ξένος επενδυτής στην Ελλάδα- θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Ειδικότερα για το «Ελλάδα 2.0», ο κ. Ράιχελ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην έμφαση που δίνεται στην ψηφιοποίηση και την «πράσινη ενέργεια», υπογραμμίζοντας πως αυτοί είναι ακριβώς οι τομείς, στους οποίους η Ελλάδα «βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να μπορεί να πετύχει ένα σημαντικό “success story”».

«Σίγουρα γνωρίζετε για την πραγματικά μεγάλη επένδυση της γερμανικής RWE σε συνεργασία με τη ΔΕΗΔΕΗ +6,06%, στη Δυτική Μακεδονία (σ.σ. για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο των 2GW), ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ. Νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Το πλαίσιο των συνθηκών υπάρχει ήδη, μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο -ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε ήδη σε ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση- οπότε πιστεύω ότι είναι μια στιγμή ευκαιρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης.

Για τη Θεσσαλονίκη και τις προοπτικές να προσελκύσει γερμανικές επενδύσεις, σημειώνει πως η πόλη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γερμανική σκοπιά χάρη στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων της, επισημαίνοντας κάποια παραδοσιακά ισχυρά πεδία συνεργασίας, όπως ο τουρισμός και τα logistics, ενώ χαρακτηρίζει «φάρο» των γερμανικών επενδύσεων στην περιοχή το νέο κτίριο του αεροδρομίου, που ολοκληρώθηκε μάλιστα πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, πολλές ευκαιρίες, και τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα και τη Γερμανία να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία», υπογραμμίζει ο κ. Ράιχελ.

Με αφορμή δε την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τη φετινή ΔΕΘ, την πρώτη στην covid- εποχή, αναφέρεται στην ακύρωση της Έκθεσης την περασμένη χρονιά, όπου η Γερμανία επρόκειτο να είναι η τιμώμενη χώρα, χαρακτηρίζοντας λυπηρό -αλλά αναγκαίο λόγω της πανδημίας- το γεγονός, κι επισημαίνοντας ότι η χώρα του είχε επενδύσει πολλή δουλειά και χρήματα για την προετοιμασία. Ωστόσο, δεν αποκλείει να επιστρέψει η Γερμανία στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα κάποια άλλη χρονιά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει στην παρούσα συγκυρία το χρόνο.

Βαθιές και ουσιαστικές οι σχέσεις αλλά να «σπάσουν» τα στερεότυπα

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ράιχελ τις χαρακτηρίζει «βαθιές και ουσιαστικές» σε όλους τους τομείς: σε επίπεδο οικονομίας, πολιτισμού και κοινωνίας, αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων και κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Δεν κρύβει, ωστόσο, τον προβληματισμό του για κάποια αρνητικά στερεότυπα για τη Γερμανία στην ελληνική κοινωνία. «Αυτό που μ’ ενοχλεί είναι ότι υπάρχει ένα είδος αρνητικής τοποθέτησης στην ελληνική κοινωνία για τη Γερμανία, ότι υπάρχουν στερεότυπα, και θεωρώ δουλειά μου να εργαστώ για την εξάλειψη αυτών», λέει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτή δεν είναι μια δουλειά που αφορά μόνοτη γερμανική πλευρά αλλά αφορά και την ελληνική, τους καθοδηγητές της κοινής γνώμης (opinion leaders)».

«Από τη στιγμή που είμαστε τόσο στενοί εταίροι στο πλαίσιο της ΕΕ, νομίζω πως είναι προς όφελος όλων να ξεπεράσουμε τον αρνητισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη», σημειώνει ο Γερμανός πρέσβης.

«Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα αξιοσημείωτο αρνητικό αίσθημα και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πώς άλλες χώρες αντιλαμβάνονται τη Γερμανία», λέει ο κ. Ράιχελ, επισημαίνοντας ότι ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ «ανακηρύχθηκε “πρόσωπο της χρονιάς από το “Time” και είναι πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα