Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσαν την Άγκυρα να τερματίσει τη στρατιωτική δράση της, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου οι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας “προκαλεί απαράδεκτη ανθρώπινη οδύνη, υπονομεύει τον αγώνα κατά της Ντάες και απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια”.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο αναφέρει τα εξής για την Τουρκία, τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και την πτήση MH17:

IV. ΤΟΥΡΚΙΑ

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τη βορειοανατολική Συρία.

6. Η ΕΕ καταδικάζει τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτη ανθρώπινη οδύνη, υπονομεύει τον αγώνα κατά της Ντάες και απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την αποψινή ανακοίνωση ΗΠΑ-Τουρκίας σχετικά με τη διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Καλεί εκ νέου μετ’ επιτάσεως την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση της, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, υπενθυμίζει ότι κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τις αδειοδοτήσεις για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

7. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στηνανατολική Μεσόγειο.

8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος.

V. ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ δραστηριότητες ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ

9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο.

10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος.

VI. MH17

11. Σχετικά με τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι στηρίζει πλήρως όλες τις προσπάθειες να εξακριβωθεί η αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να εξασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών για τα θύματα της κατάρριψης του αεροσκάφους της πτήσης MH17 και τους συγγενείς τους, καλεί δε όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας σύμφωνα με την απόφαση 2166 του ΣΑΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα