Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με το βλέμμα στραμμένο στο Νταβός

από Philippos

Σε θετικό έδαφος, αν και με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, έκλεισαν οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, που κατάφεραν να ανατρέψουν το αρχικά αρνητικό κλίμα. Οι επενδυτές αναμένουν ένα «σήμα» από την συγκέντρωσης της οικονομικής, πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για ύφεση. Το ενδιαφέρον στρέφεται εκ νέου στις αυξήσεις επιτοκίων που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και στο εύρος που θα έχουν, καθώς πληθαίνουν οι φωνές ότι οι επιθετικές αυξήσεις «ροκανίζουν» την ανάπτυξη.

Ειδικά στην ευρωζώνη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, κάνοντας λόγο και για ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, υποστήριξε από την πλευρά του ότι θα χρειαστούν «μερικές ακόμη» αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ αλλά πιθανότατα η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση με μία πολύ ισχνή ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, πηγές της ΕΚΤ έλεγαν στο Bloomberg ότι από τον Μάρτιο και μετά δεν αποκλείεται οι αυξήσεις που θα έρθουν να είναι της τάξεως των 25 μονάδων βάσης. Όλα αυτά ενώ οι βιομήχανοι στη Γερμανία προεξοφλούν ότι η «ατμομηχανή» της οικονομίας της ευρωζώνης θα βρεθεί σε ύφεση κατά το τρέχον έτος.

Ο Eurostoxx 600 κατάφερε παρόλα αυτά να ανατρέψει την πτωτική ενδοσυνεδριακή πορεία του και να κλείσει με κέρδη 0,40% στις 456,46 μονάδες. Αυτή ήταν η 5η διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη, ενώ ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 6% από τις αρχές του έτους.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,35% στις 15.187,07 μονάδες και ο γαλλικός CAC κατά 0,48% στις 7.077,16 μονάδες. Παραφωνία από τον βρετανικό FTSE που υποχώρησε 0,12% στις 7.851,03 μονάδες, ενώ τις τελευταίες ημέρες προσέγγιζε το ιστορικό υψηλό του.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 25.981,19 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχυόταν 0,22% στις 8.890,4 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα