26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Έτσι θα οργανωθεί το άνοιγμα της αγοράς

από fimotro

Με σχετική αισιοδοξία παραδίδει ο «μαύρος» Νοέμβριος τη σκυτάλη στο Δεκέμβριο, καθώς τα στοιχεία ημερήσιων διαγνώσεων, του δείκτη μεταδοτικότητας Rt, και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία δείχνουν ότι το lockdown άρχισε να επιδρά θετικά στη μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη, καταγράφηκε μείωση των νέων διαγνώσεων κατά σχεδόν 28%, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των ειδικών ότι η επιδημία θα αρχίσει να κάμπτεται. Ο ρυθμός, βέβαια, δεν ήταν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ο επιθυμητός, γεγονός που οδήγησε σε παράταση του «απαγορευτικού» τουλάχιστον έως τις 7 Δεκεμβρίου ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα παραταθεί και άλλο, με σκοπό να μην υπάρξει νέα «έκρηξη» ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο για έναν δρόμο «πιο αργό, αλλά πιο σίγουρο και ασφαλή», δείχνει ότι το απαγορευτικό που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, δεν αποκλείεται να παραταθεί. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η προσεκτική άρση των περιορισμών είναι πιθανό να έχει ως απαρχή την 14η Δεκεμβρίου. Οι συζητήσεις προσανατολίζονται σε εκπαίδευση και λιανεμπόριο. Όσον αφορά στην εκπαίδευση, και ειδικά την πρωτοβάθμια, για την οποία υπάρχει η πρόθεση να είναι η πρώτη που θα ανοίξει, οι τελικές αποφάσεις συμπίπτουν με ένα κρίσιμο χρονικό ορόσημο, λίγες ημέρες δηλαδή πριν την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών για τον κορωνοϊό θα είναι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, και μελετάται ή το άνοιγμα στις 14 του μήνα έστω για λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ή εντελώς μετά τις γιορτές.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στα εποχικά καταστήματα και στα μικρότερα μαγαζιά, με την όποια απελευθέρωση να έρχεται μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Οι καταγραφές των ημερών αυτής της εβδομάδας, πάντως, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό του οδικού χάρτη καθώς θα τεθούν επί τάπητος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις που θα καθορίσουν τις τελικές εισηγήσεις για το πλάνο ανοίγματος.

Αττική και Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν σταθερά το 50% του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοϊού. Και οι δύο, βέβαια, τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν πέσει κάτω από το όριο των 300 περιστατικών και όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας παρουσιάζουν πτώση κατά 30% η Αττική και κατά 20% η Θεσσαλονίκη.

Άλλες περιοχές, όμως, της βόρειας Ελλάδας ιδιαίτερα, Η Πιερία, η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κινούμενες σε τεντωμένο σχοινί που σημαίνει ότι οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε εκτίναξη της μετάδοσης.

Η υψηλότερη θετικότητα σε αυτές τις περιοχές, έναντι άλλων περιοχών, φαίνεται και από τις δράσεις δειγματοληψίας μέσα στο αυτοκίνητο που πραγματοποιούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικά, από τα rapid tests που έγιναν χθες, στη Δράμα προέκυψε ποσοστό θετικότητας στο 9,23% και στην Πέλλα (λαϊκή αγορά Γιαννιτσών) στο 7,38%.

Το ισοζύγιο νέων εισαγωγών – εξιτηρίων είναι από τους παράγοντες που θα λάβουν υπόψη τους οι ειδικοί προκειμένου να εισηγηθούν αποκλιμάκωση των μέτρων. Μικρή αποσυμφόρηση στο Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, τουλάχιστον όσον αφορά στις νέες εισαγωγές. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες εισαγωγές έπεσαν κάτω από τις 400 μετά από πολλές ημέρες. Ο αριθμός, ωστόσο, των νοσηλευόμενων παραμένει σταθερός περί τις 4400. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας εξακολουθούν να σηκώνουν μεγάλο βάρος. Ουσιαστική αποσυμπίεση του ΕΣΥ αναμένεται τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, με μείωση και των σκληρών δεικτών και ελπίδα μείωσης των θανάτων.

Οι διασωληνωμένοι διατηρούνται σταθεροί με ελαφρώς πτωτική πορεία – χθες ανέρχονταν σε 600. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους πρέπει να «κατέβει» κάτω από τους 400.

Η υπερφόρτωση του Συστήματος Υγείας λόγω κορωνοϊού κρατά τους πολίτες σε απόσταση από τα νοσοκομεία και από την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

«Υπό το φόβο του κορωνοϊού και πάλι άδειασαν τα νοσοκομεία μας. Έχουμε ελάχιστους για νοσήματα εκτός covid, αλλά και κάποιους που έρχονται καθυστερημένα γιατί φοβούνται» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την χθεσινή ενημέρωση καλώντας τους Έλληνες να μην παραμελούν την υγεία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα