Ερντογάν: Πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

από Philippos

Η Τουρκία θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την επικύρωση της υποψηφιότητας για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι έκανε ουσιαστικά βήματα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Άγκυρας, ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Ελσίνκι, δήλωσε ότι ευελπιστεί η φινλανδική υποψηφιότητα να εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Φινλανδία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα του δεν αντιτίθεται στις προοπτικές διεύρυνσης της συμμαχίας.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Τουρκία συνεχίσει τις συζητήσεις για την ένταξη και της Σουηδίας, υπογραμμίζοντας όμως ότι όλα θα εξαρτηθούν από την στάση και με τα μέτρα που θα λάβει η σουηδική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «πολύ ευχάριστα νέα», λέγοντας ότι «αυτό είναι σημαντικό» για τη χώρα του.

Υπογράμμισε όμως ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι πλήρης αν δεν ενταχθεί στη Συμμαχία ταυτόχρονα και η Σουηδία.

«Ναι» και από την Ουγγαρία
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ “αργότερα” χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα ‘ναι’», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του.

«Για το ζήτημα της Σουηδίας, η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει στη μεταγενέστερη ημερομηνία», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα