Επιμένει στους γρίφους ο Ιερώνυμος

από fimotro

«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος», δήλωσε πάλι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από το ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου κήρυξε την έναρξη του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής, αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την καταρχήν συμφωνία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε και χθες, Τετάρτη, την ίδια δήλωση από τη Λιβαδειά, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό, παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Στις καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση την απειλή της για μονομερή ενέργεια και νομοθετική πρωτοβουλία για τη μισθοδοσία των κληρικών, πραγματοποιώντας στροφή μετά τις αντιδράσεις από κόμματα και Ιεραρχία.

Βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι πλέον να ρίξει τους τόνους έναντι της Εκκλησίας και να αποφορτίσει το κλίμα. Σε αυτή τη γραμμή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε χθες ότι «δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας κληρικός», ότι η Εκκλησία «δεν πρόκειται να βρει επωφελέστατο πλαίσιο συμφωνίας» και πως «ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι το πρώτο που πρέπει να μας απασχολεί. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου με την Εκκλησία».

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί μονομερούς ενέργειας που είχαν δημιουργηθεί από την πρώτη ανακοίνωση – απάντηση στην απόρριψη του προσυμφώνου Τσίπρα – Ιερώνυμου από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εάν ο διάλογος που θα ακολουθήσει δεν οδηγήσει σε συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία, τότε «η Εκκλησία αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων στην Πολιτεία».

Η στροφή της κυβέρνησης προς τον ηπιότερο λόγο έναντι της Εκκλησίας ήταν χθες εντυπωσιακή. Ο κ. Τζανακόπουλος που ανέλαβε να τη φέρει εις πέρας σημείωσε μεν ότι «θα εκπονήσουμε το νομοσχέδιο στο προσεχές διάστημα», ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει εκτιμήσεις ότι η νομοθετική πρωτοβουλία παραπέμφθηκε στις καλένδες (σ.σ. κάτι που τελικά δεν απέφυγε), αλλά είχε και διευκρινίσεις όπως «δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε» και κυρίως «δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε αναίτιες και τυφλές συγκρούσεις με τον οποιοδήποτε. Λογική μας είναι να κατανοήσει η Εκκλησία πως η συγκεκριμένη πρόταση είναι προς το συμφέρον όλων μας», που δείχνουν ότι η αρχική γραμμή της σύγκρουσης με την Εκκλησία έχει εγκαταλειφθεί οριστικά.

Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στο θέμα της εξόδου 10.000 κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών για την πρόσληψη 10.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων όπως ξεκάθαρα είχε δηλώσει η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την επομένη της συνάντησης Τσίπρα – Ιερώνυμου στο Μαξίμου, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε «θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους κληρικούς» και υποστήριξε ότι «από την πρώτη στιγμή δεν δώσαμε αίσθηση ότι τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς ή η θέση των 10.000 ιερέων».

Επειδή όμως δεν είχε καταλάβει κάτι τέτοιο ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, που δήλωσε ξεκάθαρα χθες ότι «κάηκε το θέμα όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί. Εδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και κρέμασε στα μανταλάκια 10.000 κληρικούς», ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε επί προσωπικού, εμμένοντας ωστόσο στους ήπιους τόνους: «Αναφέρθηκε σε υποτιθέμενα αποσπάσματα δικών μου δηλώσεων, που δεν έκανα ποτέ. Δεν θα ανήκουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά η Εκκλησία θα αναλάβει τη μισθοδοσία της για να αποκτήσει την αυτοτέλειά της έναντι του κράτους. Είτε δεν ενημερώθηκε ορθά είτε δεν κατανόησε τις δηλώσεις μου. Δεν τίθεται θέμα απόλυσης οποιουδήποτε κληρικού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα