Ένταση στη βουλή στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

από fimotro

«Θερμό» είναι το κλίμα στη Βουλή, όπου ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανώτατο όριο φοίτησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και μέτρα φύλαξης των πανεπιστημίων. Μάλιστα η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Πέμπτη λόγω του μεγάλου όγκου των ομιλητών (αρχικά επρόκειτο να είναι διήμερη), ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση» και επισημαίνει πως πρόκειται για διατάξεις, που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ασκεί κριτική σε προωθούμενες διατάξεις, κυρίως σε αυτές που αφορούν στη φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να «παγώσει» η συζήτηση του νομοσχεδίου. «Από το πρωί κυκλοφορεί μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού Υγείας ότι είναι πολύ πιθανό ο ίδιος να εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους μας, αλλά δημιουργεί και για το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή». Προσέθεσε πως «εμείς έχουμε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι δεν μπορεί κρίσιμα νομοσχέδια για τα οποία δημιουργούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, να το πω επιεικώς, να μην πω ότι λειτουργούν διχαστικά, πρέπει να λαμβάνουμε υπ´ όψιν τις συνθήκες που δημιουργούνται και κατά συνέπεια εισηγούμαι η Βουλή να πάρει απόφαση να παγώσει την συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία».

«Αλίμονο αν πρότασή σας είναι να κλειδώσουμε την Βουλή. Ο διάλογος συνεχίζεται και αυτό αποτελεί απόδειξη πόσο ισχυρή είναι η Δημοκρατία» σημείωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μάλιστα αναφέρθηκε στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, λέγοντας πως «όχι μόνο δεν επισημαίνει αντισυνταγματικότητα αλλά τονίζει την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την ασφάλεια».

Το λόγο πήρε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας πως : «η Δημοκρατία στάθηκε όρθια και μέσα στην πανδημία. Είναι υποκριτικό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ζητά διακοπή Βουλής να μιλά για συγκρούσεις και πόλεμο στα πεζοδρόμια».

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε πως «ένα χρόνο κλειστά τα πανεπιστήμια. Οι μαθητές και γενικά η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι σε κατάσταση πρωτόγνωρη. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έρχεστε και ανατρέπετε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Εμείς δεν είπαμε να σταματήσει η Βουλή αλλά τέτοια νομοσχέδια δεν μπορούν να συζητούνται αυτή τη στιγμή». Υπέρ του «παγώματος» τάχθηκε και το ΜέΡΑ 25.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα