Εμβόλια, χάπια ή μονοκλωνικά;

από fimotro

Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά ποια είναι αποτελεσματικότερα

Για τη σημασία της τρίτης δόσης και την αποτελεσματικότητα που έχουν τα φάρμακα έναντι του κορονοϊού μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής Υγείας και και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο. Ο κ.Μόσιαλος απάντησε και για τις φοβίες ορισμένων για τα εμβόλια.

Θέλοντας να σχολιάσει το προφίλ των ανθρώπων που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν εμβολιάζονται ο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας μιλώντας στην στην εκπομπή «Συνδέσεις» είπε ότι «δεν είναι αντιεμβολιαστές, αλλά άνθρωποι που έχουν κάποιους φόβους» και πρέπει να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις όποιες ανησυχίες.

Για τις φοβίες σχετικά με τυχόν επιπτώσεις των εμβολίων στα επόμενα χρόνια ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι τα εμβόλια mRNA δεν μένουν στο σώμα μας για πολύ. Αυτό που κάνουν είναι να στέλνουν μήνυμα στον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητά και τις ελπίδες που γεννούν τα αντιικά φάρμακα στην ιατρική κοινότητα ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «το πρόβλημα με τα φάρμακα είναι ότι δεν τα έχουμε διαθέσιμα εδώ και τώρα και θα έχουμε μετά το χειμώνα», αναφέροντας ότι καμία από τις τρεις φαρμακολογικές προτάσεις δεν είναι εξίσου επαρκής με τα εμβόλια, ιδιαίτερα αν κάνουμε και την αναμνηστική τρίτη δόση.

«Με το εμβόλιο, αν το έχεις κάνει, η πιθανότητα να νοσήσεις και να βρεθείς στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρή, περίπου 2 – 3%. Τα φάρμακα μειώνουν τη πιθανότητα να βρεθείς στο νοσοκομείο κατά 50%. Το φάρμακο της Pfizer είναι πιο αποτελεσματικό αλλά δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση και ούτε έχουμε ακόμη επαρκείς ποσότητες. Όσον αφορά τα μονοκλωνικά, παρέχουν κάλυψη στο 81%, αλλά δεν φτάνουν τα ποσοστά του εμβολίου και δεν μπορείς να έχεις μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, η χρήση τους δεν είναι απλή και στοιχίζουν πάρα πολύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα