27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων

από fimotro

Εντός του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για όσους επαγγελματίες αποφασίσουν να αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ στα τέλη Μαρτίου θα έχουν καταλήξει στο κανονιστικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί.

Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα ανοίξει, τη σχετική εφαρμογή, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να θέσουν τα βιβλία τους αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία προς έλεγχο από τις φορολογικές Αρχές. Επί της ουσίας θα προκαλέσουν οι ίδιοι τον έλεγχο για να αποδειχθεί το πραγματικό τους εισόδημα. Οι ελεγκτές θα ξεσκονίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητη περιουσία, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, για να διαπιστώσουν το πραγματικό εισόδημα των επαγγελματιών. Στην περίπτωση που από τα στοιχεία προκύψει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που καθορίζει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα από την ΑΑΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και εν συνεχεία θα ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να ζητήσουν να ελεγχθούν από την Εφορία με στόχο να αποδειχθούν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Ο νόμος αναφέρει ότι «ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιπλέον την δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές, για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού».

Πότε μπορεί να αμφισβητηθεί το τεκμήριο

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο, ιδίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. στρατιωτική θητεία,
  2. φυλάκιση,
  3. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,
  4. αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
  5. εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
  6. ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
  7. απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
  8. άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  9. Ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιπλέον τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Πώς υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στις 10.920 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης θα μεταβάλλεται. Ειδικότερα:

  • Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα.
  • Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%.
  • Τον πέμπτο, 33% μειωμένο.
  • Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τις 10.920 ευρώ, για τα έτη 7-9 το τεκμαρτό θα ανέλθει στις 12.012, στα 9-12 στις 13.104 και μετά το 12ο έτος στις 14.196 ευρώ.

Επίσης, διαμορφώνεται και με βάση το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον νόμο, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υποχρέου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ -μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα