ΕΦΚΑ: Στήνει Πύργο Ελέγχου για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

από Philippos

«Πύργο Ελέγχου» για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ δημιουργεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής και την εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών αιτημάτων που στοιβάζονται στις υπηρεσίες απονομής.

Με οδηγό το πετυχημένο μοντέλο του «Πύργου Ελέγχου», που ήδη λειτουργεί για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης σχεδιάζει ένα αντίστοιχο ψηφιακό σύστημα, το οποίο θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τον ΕΦΚΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στη διοίκηση, τις διευθύνσεις και τους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για τη ροή απονομών.
Μέσω του «Πύργου Ελέγχου» θα λαμβάνονται όλα τα δεδομένα που αφορούν το πλήθος των εκκρεμών εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων, το πλήθος των παροχών που εκδόθηκαν ανά ημέρα, μήνα, έτος, το πλήθος των παροχών που εκδόθηκαν ανά περιφέρεια, ανά διεύθυνση και ανά εισηγητή.

Πρακτικά, ο «Πύργος Ελέγχου» θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο μάνατζμεντ, που θα λειτουργεί σαν το «ηλεκτρονικό μάτι» της διοίκησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα. Το υπερταμείο ασφάλισης έχει ενοποιηθεί πλέον οργανωτικά και ο απώτερος στόχος της διοίκησης είναι να λειτουργήσει, μέσω του «Πύργου Ελέγχου ΙΙ», ένα δεύτερο ενιαίο σύστημα παρακολούθησης των εκκρεμοτήτων που αφορούν την επικούρηση και τα εφάπαξ ανά την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ταμείου, με στόχο την επιτάχυνση των απονομών σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρει υπαλλήλους στα κέντρα απονομής εφάπαξ και επικουρικών, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή και το fast track σύστημα έκδοσης αποφάσεων στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταβληθούν και οι πρώτες fast track επικουρικές συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις ανέρχονταν σε περίπου 104.000. Σε σχέση με τον Αύγουστο ήταν περισσότερες κατά περίπου 8.000 , καθώς τον επίμαχο μήνα υπήρξε ένα μπαράζ απονομών στις κύριες συντάξεις, που συμπαρέσυρε και τις επικουρικές. Με τα νέα εργαλεία που έχουν ήδη μπει στη φαρέτρα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμάται ότι το 60% των επικουρικών συντάξεων θα έχει εκκαθαριστεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα