Φεύγει η πανδημία και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες πέρασαν πρώτοι

από fimotro

Άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα οι Πράσινοι της Γερμανίας

Αυτό που αργά ή γρήγορα θα γινόταν, άρχισε να συμβαίνει νωρίτερα. Σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι Πράσινοι υποχωρούν δημοσκοπικά και στη νέα έρευνα «Trendbarometer» των τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, χάνοντας το προβάδισμα από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για πρώτη φορά έπειτα από πέντε εβδομάδες.

Οι διαφορές, ωστόσο, παραμένουν οριακές. Τα δύο αδελφά κόμματα της Δεξιάς κερδίζουν μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνουν το 25% και παίρνουν ξανά κεφάλι, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 24%, το οποίο είναι και η χειρότερη επίδοσή τους από το τέλος Απριλίου.

Ενδιαφέρον υπάρχει και στη μάχη για την τρίτη θέση, με τους Φιλελεύθερους (FDP) να κοντράρουν πλέον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, καθώς τα δύο κόμματα εξασφαλίζουν από 14%. Για το FDP αυτό είναι και το καλύτερο ποσοστό από τις εκλογές του 2017.

Η ακροδεξιά, ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με απώλεια μίας μονάδας πέφτει στο 9% και η Αριστερά παραμένει σταθερή στο 6%.

Εάν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονταν στην κάλπη, θα ήταν εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός CDU/CSU-Πρασίνων, ένας συνασπισμός-«φανάρι» μεταξύ Πρασίνων, SPD και FDP και ένας συνασπισμός-«Γερμανία» (από τα χρώματα της σημαίας της: μαύρο, κόκκινο και κίτρινο), με CDU/CSU, SPD και FDP.

Ο Λάσετ κλείνει την ψαλίδα από την Μπέρμποκ

Στο ερώτημα για την απευθείας επιλογή καγκελαρίου, η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ κερδίζει την εμπιστοσύνη του 24% των ψηφοφόρων, χάνοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εξακολουθεί όμως να προηγείται του υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης, Αρμιν Λάσετ, ο οποίος κερδίζει μία μονάδα και ανεβαίνει στο 19%, ενώ ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς παραμένει στο 14% και το 43% απαντά ότι δεν θεωρεί κανέναν από τους τρεις κατάλληλο για την καγκελαρία. Έτσι, το προβάδισμα της Μπέρμποκ έναντι του Λάσετ μειώθηκε μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες από 17% σε 5%, ενώ απομένει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι την αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνουν γερμανικά ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα