Χριστιανοδημοκράτες οι μεγάλοι νικητές στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου

από fimotro

Νίκη-ανατροπή πέτυχε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), αλλά πιθανότατα θα διατηρηθεί ο σημερινός τρικομματικός συνασπισμός (SPD, Πρασίνων, Αριστεράς), όπως δείχνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος για τις επαναληπτικές-διορθωτικές εκλογές του Βερολίνου. Οι εκλογές διενεργούνται επειδή το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου 2021 κρίθηκε άκυρο, λόγω «εκτεταμένων και σοβαρών παρατυπιών» στη διαδικασία ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει τις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων του κρατιδίου με 27,5%, ενισχύοντας τα ποσοστά του κατά 9,5 μονάδες από τις εκλογές του 2021. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) χάνει 2,9 μονάδες και περιορίζεται στο 18,5%, όσο ακριβώς συγκεντρώνουν οι Πράσινοι, με απώλειες μόλις 0,4 μονάδων από τις πρώτες εκλογές. Η Αριστερά χάνει 1,4 μονάδες και βρίσκεται στο 12,5%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) δεν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις που της έδιναν ποσοστό άνω του 15% και έμεινε στο 9%, κερδίζοντας πάντως μία μονάδα από το 2021. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτός τοπικού κοινοβουλίου, καθώς από το 7,2% των προηγούμενων εκλογών περιορίζονται τώρα στο 4,5%.

Παρά την καθαρή νίκη του CDU, που κατέγραψε το καλύτερο αποτέλεσμά του από το 2011, είναι ακόμη ασαφές εάν ο υποψήφιος του κόμματος Κάι Βέγκνερ θα καταφέρει να γίνει δήμαρχος/κυβερνήτης του Βερολίνου, στη θέση της σοσιαλδημοκράτισσας Φραντσίσκα Γκίφαϊ. Οι χαμένοι, SPD και Πράσινοι, με 18,5% ο καθένας, μαζί με την Αριστερά (12,5%), συγκεντρώνουν περίπου 48% και θα μπορούσαν, έστω με ισχνή πλειοψηφία, να συνεχίσουν να κυβερνούν το κρατίδιο της γερμανικής πρωτεύουσας. Για το CDU, θα ήταν αριθμητικά εφικτός ένας συνασπισμός είτε με το SPD είτε με τους Πράσινους. Ο ίδιος ο κ. Βέγκνερ δήλωσε ότι «είναι καιρός για στροφή» στο Βερολίνο και τόνισε ότι θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να διαπραγματευτεί με τους πιθανούς εταίρους.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 62%, έναντι 75% που ήταν στις εκλογές του 2021.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα