Χρηματιστήριο: Πέρασε με ορμή το φράγμα των 700 μονάδων

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σε θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη έχουν γυρίσει τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στον απόηχο της νέας ανακοίνωσης της Pfizer. Πιο συγκεκριμένα, Pfizer και BioNTech δήλωσαν σήμερα ότι η τελική ανάλυση δεδομένων, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 και, επιπλέον, φαίνεται να αποτρέπει τη σοβαρή νόσο. Μάλιστα η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης, στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντός ημερών.

Έτσι οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές ξεπέρασαν την αρχική επιφυλακτικότητα, καθώς το επενδυτικό κλίμα βαραίνει η περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας στην Ευρώπη, ενώ χαμηλή παραμένει η ορατότητα και στο μέτωπο του “Brexit”.

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον,δήλωσε στους Υπουργούς του ότι “κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο χρόνος εξαντλείται”.

Θετική έκπληξη και νέο ανοδικό ξέσπασμα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο μετά από καιρό κινήθηκε ανεξάρτητα από τις διαθέσεις των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, έστω και αν οι περισσότεροι των Αναλυτών, θα ήθελαν η νέα ανοδική διαφυγή να συνοδευτεί από ευδιάκριτη ενίσχυση του τζίρου.

Είτε λόγω συνεχιζόμενου “short squeeze”, είτε λόγω αποχής των εν δυνάμει πωλητών, ο Γενικός Δείκτηςτου Χ.Α. υπερέβη με χαρακτηριστική ευκολία το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 700 μονάδων, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά οκτώ μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/3 (728,17 μονάδες).

“Non stop” οι τοποθετήσεις και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,637% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η νέα εμφάνιση αγοραστών στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, οι σαφώς πιο επιλεκτικές τοποθετήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη και η αισθητά μεγαλύτερη κινητοποίηση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επειδή όλο και περισσότερες “Περιφερειακές Δυνάμεις” αναζητούν τα “χαρτιά που έχουν μείνει πίσω”, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος, οι αγοραστές θα αποσυρθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας νεότερους εγκλωβισμούς.

Χωρίς η στήλη να αμφισβητεί ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην παραμελημένη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καλό θα είναι η προσοχή να είναι επικεντρωμένη σε τίτλους Εταιρειών που είτε περιμένουν ειδήσεις – επιχειρηματικές εξελίξεις (π.χ. Cenergy +3,78%, Frigoglass +13,48%, Pasal +4,69%), ή τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν δικαιολογούν σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις (π.χ. Πλ. Θράκης +13,55%).

Στην περίπτωση των ΠΛΑΘ, αξίζει να σημειωθεί ότι αν η χρήση 2020 ολοκληρωνόταν στις 30/9, η μετοχή θα διαπραγματευόταν με κραυγαλέα μονοψήφιο p/e (ίσως το χαμηλότερο μεταξύ των Εισηγμένων στο Χ.Α.). Υπ΄ όψιν ότι από τα έσοδα της πώλησης του Βιομηχανικού Ακινήτου, της Θυγατρικής, “Thrace Linq Inc”, συνολικά $14,5 εκατ., μπήκαν στο ταμείο τα $11 εκατ. προκαταβολή, που μείωσαν τον δανεισμό. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει στις 21/6/2021, οπότε και θα υπολογιστεί το έκτακτο κέρδος στην τελική γραμμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), σύμφωνα με την οποία, “στον πρώτο χρόνο της ανόδου όλοι δικαιολογούνται να συμμετέχουν. Στο δεύτερο χρόνο όμως απαιτείται μια επαφή με την πραγματικότητα, για να μην υπάρχουν… ατυχίες και στεναχώριες. Τουλάχιστον σε μια καλά διαβασμένη διαχείριση, τα λίγα λάθη είναι αυτά που θα κάνουν την διαφορά στο ταμείο της χρονιάς”.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+8,06%) και Πειραιώς (+11,33%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Eurobank (+4,32%) και Εθνική (+6,87%), με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “buyers”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 368,85 μονάδες (+6,31%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 367,23 (+5,84%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέα υψηλά ημέρας και στις 369,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,63%.

Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 350 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 387 – 395 μονάδες. “Pullback” με κλείσιμο χαμηλότερα του 350, θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 334 – 324 και 317 – 313 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “δύο προκλήσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες αναδεικνύει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ελληνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, υψηλό ρίσκο συγκεντρώνουν τα μορατόρια στις πληρωμές δανείων, καθώς μετά την άρση τους, ενδεχομένως ένα σημαντικό τμήμα να μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σημαντική πρόκληση και η ποιότητα του κεφαλαίου, καθώς μεγάλο μέρος αυτού αποτελείται από τον αναβαλλόμενο φόρο. Μάλιστα, το ποσοστό του αναβαλλόμενου έφθασε τον Ιούνιο στο 60% και αυτό αποτελεί ρίσκο, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κερδοφορία, η οποία επλήγη λόγω της πανδημίας”.

Σαφώς περισσότερες οι “πράσινες” μετοχές στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-2,91%), ΕΕΕ (-0,31%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,33%), ΕΥΔΑΠ (-0,98%), ΜΠΕΛΑ (-1,13%) και ΣΑΡ (-1,10%).

Δείχνει να κοντοστέκεται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Viohalco (+1,14%), περιμένοντας τις εξελίξεις από την υπόθεση της Cenergy. Θετική ένδειξη ότι ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 3,78 – 3,84, διατηρώντας ακέραιες τις ελπίδες για κίνηση προς τα 4,10 ευρώ και βλέπουμε. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, αν χαλάσει το dealοι επόμενες στηρίξεις στα 3,48 – 3,44 και 3,33 – 3,30 ευρώ.

Η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, βοήθησε την ΕΧΑΕ (+2,95%) να συμπληρώσει “πενταρέ” ανόδου. Όσο η μετοχή δεν απειλεί την πρώτη στήριξη στα 3,02 – 3,00 ευρώ, δείχνει εφικτή η κίνηση προς τα 3,41 και 3,59 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα