Μπάιντεν: Δεν πήγαμε στο Αφγανιστάν για να χτίσουμε κράτος

από fimotro

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια για να εξασφαλίσουμε ότι η Αλ Κάιντα δεν θα μας επιτεθεί ξανά» είπε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά, προσπαθώντας να απαντήσει στην σκληρή κριτική που δέχεται για τις εξελίξεις στη Καμπούλ. Παράλληλα υποστήριξε σθεναρά την αποφασή να αποσυρθεί ο αμερικανικός στρατός, λέγοντας μάλιστα ότι Κίνα και Ρωσία θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να εμπλέκουν πόρους στο Αφγανιστάν.

«Δουλειά μας δεν ήταν να χτίσουμε ένα κράτος, ήταν να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες» υποστήριξε. Δήλωσε ότι έγιναν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ακόμα και σε χώρες που οι ΗΠΑ δεν είχαν στρατιωτική παρουσία και ότι αν χρειαστεί αυτό θα γίνει και στο Αφγανιστάν. «Στέκομαι ξεκάθαρα υπέρ της απόφασής μου να αποσυρθούμε. Ξοδέψαμε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και ο στρατός του Αφγανιστάν δεν έδωσε τη μάχη. Τους δώσαμε εργαλεία, πληρώσαμε τους μισθούς τους, δώσαμε αεροπορική στήριξη. Τους δώσαμε κάθε εργαλείο, δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε την επιθυμία να πολεμήσουν για τη χώρα τους. Αφου δεν το έκαναν τώρα, δεν θα το έκαναν σε ένα χρόνο ή σε 10 ή σε 20 χρόνια, υποστήριξε».

Δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν του είχε πει ότι οι δυνάμεις του θα πολεμούσαν, αλλά έκανε λάθος, ενώ υποστήριξε: «Πόσους Αμερικανούς θα έπρεπε να στείλω για να πολεμήσουν και να πεθάνουν στο Αφγανιστάν. Είμαι ξεκάθαρος, δεν θα κάνω το λάθος που έγινε στο παρελθόν να μπούμε σε ένα πόλεμο για πάντα». Πάντως αναγνώρισε πως ότι βλέπουν οι Αμερικανοί είναι επώδυνο, ειδικά για όσους πολέμησαν, για όσους έχασαν ανθρώπους τους στη χώρα. Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα εστιάσει σε ότι είναι εφικτό. Να ενεργοποιήσει τη διπλωματία και οικονομικά εργαλεία για να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα