Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ

από fimotro

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην Καμπούλ από όλες τις πλευρές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν εντολή να αποφύγουν τη βία στην Καμπούλ, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση οποιουδήποτε επιλέξει να φύγει και να ζητήσουν από τις γυναίκες να πάνε προς προστατευμένες περιοχές, όπως γνωστοποίησε ο ηγέτης των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε πως αρκετά μέλη της ΕΕ μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή στην Καμπούλ, ενώ αμερικάνος αξιωματούχος είπε πως για την ώρα θα παραμείνουν στην πόλη λιγότεροι από 50 αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ

Νωρίτερα, δυο Αμερικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να εκκενώνουν τους διπλωμάτες τους από την πρεσβεία στην Καμπούλ.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγουν τώρα που μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμοι να φύγουν… η πρεσβεία συνεχίζει να λειτουργεί», ανέφερε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Όπως σημειώνει το Reuters, η εκκένωση των περισσότερων διπλωματών αναμένονταν να ξεκινήσει σήμερα Κυριακή, καθώς οι Ταλιμάν συνεχίζουν την προέλασή τους και εκτιμάται πως είναι θέμα ημερών να φτάσουν στην πόρτα της Καμπούλ.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani έδωσε χθες εύσημα στις αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας και άμυνας, με σύντομο τηλεοπτικό του μήνυμα, όπου ανέφερε πως είχαν ένα «ισχυρό πνεύμα για να υπερασπιστούν τον λαό και τη χώρα τους». Ωστόσο, η έλλειψη αντίστασης από οποιαδήποτε αφγανική στρατιωτική μονάδα απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει σοκ. Ορισμένοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και άλλοι κατέληξαν σε συμφωνίες με τους Ταλιμπάν για να σταματήσουν τις μάχες και να παραδώσουν τον οπλισμό και εξοπλισμό τους.

Με την αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ξένων δυνάμεων, οι Ταλιμπάν έχουν ήδη καταλάβει ή μάχονται για τον έλεγχο 34 επαρχιών του Αφγανιστάν από τις 6 Αυγούστου, μεταξύ των οποίων η Κανταχάρ, η Λασκαρ Γκα, η Χεράτ, η Μαζάρ ι Σαρίφ, και η Τζαλαλαμπάντ.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας αναχωρεί εντός της ημέρας

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς ως το απόγευμα, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Sunday Telegraph, αφού εκατοντάδες μέλη του στρατού του ΗΒ μετέβησαν στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σπεύδουν να απομακρύνουν εσπευσμένα διπλωμάτες και άλλους πολίτες τους.

Το σχέδιο για την απομάκρυνση των Βρετανών προέβλεπε ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε εβδομάδες,όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της Τέλεγκραφ, η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εγείρει φόβους πως το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα καταληφθεί σύντομα από τους αντάρτες και το Λονδίνο αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα