Καθησυχάζουν η κυβέρνηση και οι πετρελαϊκές εταιρίες για τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά των υγρών καυσίμων από τη χθεσινή αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης υπό τον υφυπουργό ΠΕΝ Γεράσιμο Θωμά και τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, καθώς και εκπροσώπων των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστηρίων όλες οι πλευρές διαβεβαίωσαν πως το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς απορροφά τις αυξήσεις όπως επίσης και το ό,τι τα διυλιστήρια διαθέτουν τα απαιτούμενα αποθέματα ασφαλείας και πολλαπλές πηγές προμήθειας.

Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός ΠΕΝ τόνισε με δηλώσεις του πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, ενώ πολλά πρατήρια απορρόφησαν την αύξηση του 1 και 1,5 λεπτού το λίτρο». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα αποθέματα ασφαλείας, κι επιπλέον τα διυλιστήρια της χώρας είναι ευέλικτα και αγοράζουν από πολλές χώρες πετρέλαιο. Πολύ καλά λειτουργεί κι ο ανταγωνισμός», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θωμάς ήταν καθησυχαστικός και ως προς τις μακροοικονομικές επιπτώσεις: «Για να υπάρξουν μακροοικονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να διαρκέσει η κρίση για πάρα πολύ καιρό». Πρόσθεσε επίσης ότι οι διεθνείς τιμές αργού είναι χαμηλότερες από τον περασμένο Απρίλιο και Μάρτιο».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης επανέλαβε με τη σειρά του ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και στην αγορά διεξάγονται αυτή τη στιγμή έλεγχοι χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας». Κατά τον ίδιο ακόμη και οι κυοφορούμενες αυξήσεις των 3 με 3,5 λεπτά το λίτρο απορροφούνται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας Γιάννης Αληγιζάκης συνέστησε «ψυχραιμία» καθώς όπως σημείωσε «τις τελευταίες ώρες βλέπουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης στις διεθνείς αγορές». Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ συμπλήρωσε ότι «μπορεί να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις αλλά αυτές είναι διαχειρίσιμες».

Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης είπε ότι «από χθες έως σήμερα οι τιμές χονδρικής ανέβηκαν 1 λεπτό το λίτρο αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των πρατηριούχων την απορρόφησε την αύξηση».

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα