Αντίστροφη μέτρηση για το δορυφορικό ίντερνετ ευρείας χρήσης στην Ελλάδα

από fimotro

Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς. Με τη νέα υπουργική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού ίντερνετ ευρείας χρήσης στην Ελλάδα, ενώ η ΚΥΑυπογράφηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ειδικότερα, η υπ’ αριθμ. 57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το ίντερνετ:

– Επικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών.

– Θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι κεραίες που περιγράφονται παραπάνω θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.

Σημειώνεται πως το δορυφορικό ίντερνετ ευρείας χρήσης είναι στην πραγματικότητα η ενεργοποίηση του δορυφορικού internet της Starlink, του Έλον Μασκ που έρχεται στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το νέο ίντερνετ του Έλον Μασκ απαιτεί αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς τα συγκεκριμένα δορυφορικά πιάτα εκτός από δέκτες είναι και πομποί.

Το νέο ίντερνετ υπόσχεται ταχύτητες που δυνητικά μπορούν να φτάσουν το 1 Gbps, ωστόσο στην πρώτη της έκδοση θα φτάνουν τα 100 Mbps. Το σύστημα της Starlink βασίζεται στην επικοινωνία των μικροδορυφόρων της με εξοπλισμό μικρού μεγέθους, ο οποίος εγκαθίσταται στον χώρο του τελικού χρήστη και θα μοιάζει με τον εξοπλισμό της συνδρομητικής τηλεόρασης. Τέλος, για να αναπτυχθεί σε μια χώρα χρειάζεται να υπάρχει και ένας σταθμός βάσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα