Ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων – Οι εκτιμήσεις Μαγιορκίνη

από fimotro

Πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Ωστόσο, μιλώντας στα parapolitika.gr, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε:

«Πολύ χαμηλές είναι οι πιθανότητες η ευλογιά των πιθήκων, αυτή λοιμώδης νόσος, με την οποία γίναμε αίφνης οικείοι – όσον αφορά την ονομασία της μόνον, βεβαίως – να προκαλέσει επιδημίες σε χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ, παρά τα αλλεπάλληλα κρούσματα τα οποία καταγράφουν ήδη σποραδικά ορισμένες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και, κυρίως, το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει, επίσης, ότι «όσο χαμηλές κι εάν είναι αυτές οι πιθανότητες να προκαλέσει επιδημίες, εν τούτοις δεν είναι τόσο ασήμαντο το ποσοστό των σχετικών πιθανοτήτων. Πάντως, με κατάλληλη υγειονομική επαγρύπνηση η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να ελεγχθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα