Αγγελοπούλου: Η Ελλάδα έχει μοναδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

από fimotro

Η Ελλάδα, έχει μοναδικά μυαλά, μοναδικές έρευνες και μοναδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τόνισε σήμερα από τα Χανιά η πρόεδρος της Επιτροπής “ Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κρήτη.

Η πρόεδρος της επιτροπής επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο και χαρακτήρισε πρότυπο καινοτομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε : «Χαιρετώ την καινοτομία. Είμαι εντυπωσιασμένη από την δουλειά σας. Πρωτοπορείτε είναι σημαντική η δουλειά σας. Με επιμονή και γνώση παράγεται καινοτομία».

Η πρόεδρος της Επιτροπής “ Ελλάδα 1821”, βρέθηκε στο Γλωσσικό Κέντρο του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου συναντήθηκε με τις πρυτανικές Αρχές και τους συντελεστές – δημιουργούς του Video Mapping της Επιτροπής. Μέσω του Video θα προβληθούν σε επιλεγμένα ιστορικά κτίρια 18 μεγάλων ελληνικών πόλεων εικόνες από την ελληνική ιστορία. Η προβολή θα γίνει στις 12 και 13 Ιουνίου ταυτόχρονα, και στην Κρήτη θα γίνει στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από την επιτροπή “ Ελλάδα 2021” και όπως τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου, «είναι η πρώτη μεγάλη δράση για το κοινό σε όλη την Ελλάδα».

Παράλληλα στην πρόεδρο της Επιτροπής “ Ελλάδα 1821” παρουσιάστηκαν και διαδραστικές δράσεις και κατασκευές που δημιούργησαν φοιτητές του Πολυτεχνείου με την κυρία Αγγελοπούλου να παρακολουθεί σε εικονική πραγματικότητα περιήγηση στην παλιά πόλη των Χανίων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της παρουσίασης ανέφερε:

«Βρισκόμαστε στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο χώρος αποτελεί μια πρότυπη κυψέλη έρευνας, με καινοτόμες μοναδικές εφαρμογές.

Εμείς ως επιτροπή, φέρνουμε την ερευνά στη ζωή των πολιτών. Μιλάμε για μια ταυτόχρονη προβολή ζωντανής ιστορίας που θα γίνει σε 18 πόλεις ταυτόχρονα στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και αμφιβάλω αν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη. Θα είναι μια πρωτοπορία».

Με αφορμή τις δράσεις που της παρουσιάστηκαν κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη τόνισε:

«Πρέπει όλη η κοινωνία να καταλάβει ότι στην Ελλάδα έχουμε μοναδικά μυαλά, μοναδικές έρευνες και μοναδικά ιδρύματα. Στόχος είναι μέσα από ένα άλλο πρόγραμμα να κρατήσουμε τους ανθρώπους αυτούς στην Ελλάδα».

Οι μαθητές της Κρήτης τιμούν την επέτειο με δημιουργικές και πρωτότυπες δράσεις 

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης της προέδρου της Επιτροπής ήταν το 11ο δημοτικό σχολείο. Εκεί μαθητές που την υποδέχθηκαν της δώρισαν μια μάσκα του σχολείου και την καλωσόρισαν με κρητικούς χορούς και τραγούδια. Οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου δημιούργησαν μια μικρή ταινία για το 1821.

Απευθυνόμενη στα παιδιά η κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη τόνισε:

«Είσαστε παιδιά καλών γονέων και μαθητές καλών δασκάλων. Εσείς, θα στηρίξετε την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου χάρισαν στην πρόεδρο της Επιτροπής ένα κρητικό μαχαίρι.

Η κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλακη επισκέφθηκε στην συνέχεια το 1ο Γυμνάσιο Χανίων που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε πειραματικό. Συνομιλώντας με μαθητές στο πλαίσιο μικρής συνέντευξης που της πήραν αναφέρθηκε στην πορεία της χώρας. «Είμαστε εδώ, έχουμε περάσει πολλά αυτά τα 200 χρόνια. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και του κόσμου, έχουμε πρωτοπορήσει σε πάρα πολλά πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων φοίτησαν μεταξύ άλλων οι: Ελευθέριος Βενιζέλος , Σοφοκλής Βενιζέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, παππούς του σημερινού πρωθυπουργού και μεταγενέστερα ο Αλέξης Μινωτής και ο Κώστας Καρυωτάκης.

Στο πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

Με επισκέψεις στην πατρική οικία του Μίκη Θεοδωράκη και του αδελφού του Γιάννη στον Γαλατά καθώς και στο Μουσείο Τυπογραφίας της οικογένειας Γαρεδάκη στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία στα Χανιά της προέδρου της Επιτροπής “ Ελλάδα 2021”, Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Στην πατρική οικία των Θεοδωράκηδων η πρόεδρος της Επιτροπής ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον πρόεδρο του συλλόγου “ Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη” Γιώργο Αγοραστάκη, καθώς και μηχανικούς για το ιστορικό ανακατασκευής της οικίας με στόχο να καταστεί σύγχρονο κέντρο πολιτισμού.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Χανίων ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε στο πρόγραμμα “ Αντώνης Τρίτσης”, πρόταση περίπου 300 χιλιάδων ευρώ για διαμόρφωση των χώρων της οικίας ώστε να αναπτυχθούν σε αυτήν δράσεις με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου τονίζοντας ότι μέσα στη διαδρομή των 200 ετών συνέβησαν σημαντικά γεγονότα που δεν είναι σε όλους γνωστά τα οποία και θέλει να αναδείξει η επιτροπή εορτασμού μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που οργανώνει.

Αναφερόμενη στον Μίκη Θεοδωράκη τόνισε ότι «είναι από τους ανθρώπους που είναι οι πλέον επιδραστικοί και αυτό το έχει δείξει σε αυτόν τον τελευταίο αιώνα που διανύουμε. Ένας άνθρωπος που τα τραγούδια και τη μουσική του έχουν αποδώσει Έλληνες και ξένοι». Προσέθεσε δε ότι αποτελεί τίτλο τιμής να βοηθήσει η επιτροπή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Δήμου για αξιοποίηση της οικίας.

Η πρόεδρος της “ Ελλάδα 2021” υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή 200 προτάσεις σε όλη την Ελλάδα εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα περάσουν από τα αρμόδια υπουργεία ώστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτή η χρονιά να είναι μια χρονιά που να αφήσει κάτι υπαρκτό, πρακτικό που να στέκεται πίσω της. Ότι βρήκαμε τον τρόπο να δημιουργήσουμε κάτι που να υπάρχει αύριο».

Επίσης, η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας και ενημερώθηκε από τον ιδρυτή του Γιάννη Γαρεδάκη και την διευθύντρια Έλια Κουμή για το πλήθος των σπάνιων εκθεμάτων που φιλοξενεί καθώς και των δράσεων που υλοποιεί και που αναδεικνύουν την μακρά πορεία της τυπογραφίας. Δήλωσε ενθουσιασμένη για τα όσα είδε και τόνισε: «Όλα αυτά που είδα εδώ, αυτή η απίστευτη συλλογή εγγράφων, περγαμηνών, αποτυπώνουν κυριολεκτικά για παραπάνω από δυο αιώνες τη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Πάνε πολύ πιο πίσω. Συνδέουν το παρελθόν μας, την επικοινωνίας μας με τον έξω κόσμο και την ανθρώπινη προσπάθεια. Για όλα αυτά νομίζω ότι όλοι όσοι περνάνε -και ελπίζω να περνάνε πάρα πολλοί-, πρέπει να αναγνωρίζουν το μεγαλείο ενός ανθρώπου που με δικά του έξοδα, όπως μας είπε, έκανε αυτή την συλλογή που είναι ένα κομμάτι όχι μόνο των Χανίων, είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας, είναι ένα κομμάτι του τότε κόσμου. Εγώ προσωπικά καθηλώθηκα από αυτήν την μοναδική συλλογή».

Η πρόεδρος της επιτροπής “ Ελλάδα 2021”, υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του μουσείου και προμηθεύτηκε βιβλία από την βιβλιοθήκη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα