Αναστολή συμβάσεων: Ποιοι μένουν στο καθεστώς

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υφίσταται το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, πολιτισμού και αθλητισμού.

Οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ αναλογία ημέρας λαμβάνοντας 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ ανά μήνα. Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής απαγορεύεται να προχωρήσουν σε απολύσεις. Οι ίδιες, μετά τη λήξη των αναστολών, απαγορεύεται προχωρήσουν σε απόλυση ή αλλαγή της σχέσης εργασίας εργαζομένου για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών .

Αναλυτικά:

 Εργαζόμενοι στην εστίαση

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της εστίασης βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών μπορούν:
– να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή
– να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο.

Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους (σε περίπτωση που επιθυμούν την εθελοντική αναστολή λειτουργίας). Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου. Από 1η Ιουλίου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν:

– να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή
– να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας. Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους . Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου.  Η αρχική διάταξη έκανε λόγο για αναστολή έως 30 ημερών για ολόκληρο το 2μηνο, ωστόσο σε δεύτερο χρόνο δόθηκε η δυνατότητα να διαρκέσουν οι αναστολές για σύνολο 60 ημερών.Από 1η Αυγούστου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων.

Εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία

Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων που θα επαναλειτουργήσουν φέτος υποχρεούνται από 1η Ιουνίου να προβαίνουν στις επαναπροσλήψεις των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων που απασχολήθηκαν το 2019 και έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης με βάση το σχετικό νόμο του 1983. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε κατά μέσο όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας και κατά προτίμηση αυτούς που εργάζονταν την τελευταία περίοδο.

Οι επαναπροσλήψεις θα γίνονται με βάση την πληρότητα του ξενοδοχείου ως εξής:
με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων,
με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3,
με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση όλων των συμβάσεων,
Όσοι επιστρέφουν από αναστολή στη δουλειά με σύμβαση πλήρους απασχόλησης μπορούν να μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν – εργασία» που προβλέπει μείωση του ωραρίου έως και 50%, μείωση του μισθού έως και 50% και κρατική επιδότηση που θα υπολογίζεται στο 60% του χαμένου μισθού.

Εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργήσουν

Οι εποχικοί ξενοδοχουπάλληλοι που δεν θα εργαστούν φέτος, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται δεν θα επαναλειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως 30/9. Δικαιούνται δηλαδή 534 ευρώ ανά μήνα για 4 μήνες, από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα