Ανάκαμψη για λιανικό εμπόριο και μεταποίηση το 3ο τρίμηνο

από fimotro

Στο εβδομαδιαίο της δελτίο “7 Ημέρες Οικονομία” η Eurobank βλέπει ανάκαμψη σε τριμηνιαία βάση για το λιανικό εμπόριο και τη μεταποιητική παραγωγή το 3ο τρίμηνο του 2020. Πάντως σημειώνει ότι η πτώση των δεικτών οικονομικής συγκυρίας στο τέλος του 3ου τριμήνου δημιουργούν προβληματισμό για την επίδοση της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο του 2020.
Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος 
Όπως αναφέρει η Eurobank σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα ένας δείκτης που αντανακλά σ’ ένα βαθμό την καταναλωτική δαπάνη των εγχώριων κυρίως νοικοκυριών, μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά – 0,9% τον Ιούλιο 2020 από αύξηση 1.9% τον Ιούνιο του 2020.
Συγκρινοντας τον δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μαζί με τους αντίστοιχους δείκτες των επιμέρους κατηγοριών καταστημάτων από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι τον Ιούλιο 2020, σύμφωνα με την Eurobank, παρατηρείται ότι στα μεγάλα κατστήματα τροφίμων και στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων καθώς και στα τρόφιμα, ποτά και καπνό, ο όγκος πωλήσεων (αξία σε σταθερές τιμές) τον Ιούλιο του 2020 ήταν μικρότερος σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Αντίθετα στα πολυκαταστηματα, στα φαρμακευτικά και καλλυντικά, στην ένδυση και υπόδηση, στα έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και οικιακό εξοπλισμό, βιβλία, χαρτικά και λοιπά είδη ήταν υψηλότερος.
Όπως τονίζει η Eurobank, είναι αναντίρρητα αποδεκτό ότι καθώς εξελίσσεται η πανδημία πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές σε όλα τα στάδια του οικονομικού κυκλώματος και των κοινωνιών διεθνώς από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Για παράδειγμα, η ενίσχυση του όγκου των πωλήσεων των επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού κατά 7,4% τον Ιούλιο του 2020 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, δύναται να ερμηνευτεί από την αύξηση της τηλεργασιας και την μείωση της διασκέδασης και ψυχαγωγίας των ελληνικών νοικοκυριών.
Η αύξηση του χρόνου παραμονής στις οικίες τους, οι προσδοκίες ότι το εν λόγω φαινόμενο δεν θα είναι αποκλειστικά παροδικό, ώθησε πολλά νοικοκυριά στην αγορά κυρίως διαρκών αγαθών με σκοπό να καταστήσουν πιό ευχάριστο και αποτελεσματικό τον χρόνο παραμονής στην οικία τους.
Εν κατακλείδι, η πορεία του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου στο 7μηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος 2020) και η αντίστοιχη του δείκτη μεταποιητική παραγωγής στο 8μηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος του 2020), αντικατοπτρίζουν σ’ ένα βαθμό την αθροιστική επίδοση της οικονομίας. Απότομη και βαθειά κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές του 2ου τριμήνου 2020 (επιβολή περιοριστικων μετρων) και τεχνική ανάκαμψη στους αμέσως επόμενους μήνες (σταδιακή άρση των περιοριστικων μετρων), ωστόσο με επιβραδυνόμενο ρυθμό.
Βάση αυτών των αποτελεσμάτων εκτιμάται ανάκαμψη σε τριμηνιαία βάση για το λιανικό εμπόριο και τη μεταποιητική παραγωγή το 3ο τρίμηνο του 2020. Εντούτοις όπως είχε σημειωθεί στο δελτίο “7 Ημέρες Οικονομία” της προηγούμενης εβδομάδας, η πτώση των δεικτών οικονομικής συγκυρίας στο τέλος του 3ου τριμήνου 2020 δημιουργούν προβληματισμό για την επίδοση της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο 2020 (πιθανή επιβραδυνση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα