26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Αφωνία Τσίπρα για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στήριξης της κοινωνίας

από fimotro

Η εκκωφαντική σιωπή της Κουμουνδούρου για τις οικονομικές και πολιτικές εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μόνον ως ένδειξη αδυναμίας μπορεί να ερμηνευθεί.

Σε πολιτικά δεινή θέση βρίσκεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού –και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο– η αξιωματική αντιπολίτευση σίγησε εκκωφαντικά. Η συνέντευξη προς τα μέσα ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε άρδην το ευρύτερο πολιτικό κλίμα, αλλά κυρίως τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και στον οικονομικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επικέντρωσε την κριτική του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων!

Παράλληλα και οι αρμόδιοι τομεάρχες του οικονομικού τομέα αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Είναι απορίας άξιον, διότι –όπως παρατηρούν, εύστοχα, έμπειροι πολιτικοί αναλυτές– ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και κάθε αξιωματική αντιπολίτευση, ανέκαθεν σε εξαγγελίες πρωθυπουργού και μάλιστα στη ΔΕΘ, ασκούσαν δριμεία κριτική.

Η πολιτική αφωνία αλλά και η σιγή για τις οικονομικές εξαγγελίες μόνον ως αδυναμία μπορεί να ερμηνευθεί. Οι γενικόλογες ανακοινώσεις περί «αδειάσματος της μεσαίας τάξης» εκλαμβάνονται ως πολιτική ατονία ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για «αντιπολιτευτική ανικανότητα». Δεν είναι λίγοι, όμως, που εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τις πολιτικές αποφάσεις του αλλά και με τις γενναίες οικονομικά προτάσεις του αφαίρεσε από το σύνολο της αντιπολίτευσης τα μέχρι στιγμής θεωρητικά όπλα που διέθετε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε λέξη να αναφέρει ούτε για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ούτε για την ενίσχυση των αδύναμων, ούτε για τη ταυτόχρονη ενίσχυση των συνταξιούχων, αλλά ούτε και για τα επιδόματα για την ενέργεια. Πολιτικοί παράγοντες θεωρούν πως η εκκωφαντική σιωπή ενισχύει τη φημολογία για ενδεχόμενες αλλαγές που πραγματοποιούνται την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αυξήσει τον πήχη των προσφορών…

Ζητούνται απαντήσεις

Ερωτήματα, όμως, αναφύονται από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Κάποια από αυτά τα μέτρα, θεωρείται πως θα χρειαστούν και την υπερψήφισή τους από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα ψηφίσει;
Αν τεθούν μάλιστα και σε ονομαστική ψηφοφορία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν εναντίον των εξαγγελιών για την ενίσχυση των αδυνάμων και των συνταξιούχων;
Θα καταθέσει προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των μέτρων ή συμπληρωματικές ομολογώντας, εμμέσως πλην σαφώς, το θετικό πλαίσιο των εξαγγελιών;
Η πολιτική αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται σε αδυναμία, σε μικροκομματική αντιμετώπιση ή σε προοπτική παροχολογίας, που, όπως λέγεται, ετοιμάζεται να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του κόμματος;
Ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη στην οποία εισέρχεται η χώρα, ποιος ο ρόλος της αντιπολίτευσης;
Θα κυριαρχήσει μια ακόμη φορά το τοξικό του πολιτικού χαρακτήρος του ΣΥΡΙΖΑ;
Εντέλει, θα μπορέσει με γενναιότητα να ψηφίσει και να στηρίξει τα νέα μέτρα;
Θα συνεχίσει να επιμένει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ασκώντας μονοθεματική αντιπολίτευση;
Ο Τσίπρας ανασύρει από το… μπαούλο την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και προτάσεις-έκπληξη που, κατά τα στελέχη του κόμματος, θα αλλάξουν την πολιτική επικαιρότητα. Θρυλείται πως θα ανακοινωθεί η πάλαι ποτέ «ένδοξη» Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, η γνωστή ΑΤΑ. Υπό τις νέες συνθήκες και το κλίμα πληθωρισμού. Ταυτοχρόνως θα ενισχυθούν:

Ο κρατικός έλεγχος της ΔΕΗ, με ενίσχυση του «Δ», δηλαδή του δημόσιου χαρακτήρα της, διατηρώντας, όμως, μέρος της ιδιωτικοποίησής της.
Ο κρατικός έλεγχος μιας μεγάλης τράπεζας, και όχι η πλήρης κρατικοποίησή της. Η Εθνική Τράπεζα θα έχει τον ρόλο των κρατικών εγγυήσεων.
Στο όλο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται και αύξηση του κατώτατου μισθού, με βάση εκκίνησης περί τα 800 ευρώ. Σε αυτό θα ενισχυθεί και από την εφαρμογή της ΑΤΑ. Ειδικά για την τελευταία, μπορεί να εφαρμόζεται και υπό μορφήν 13ου και 14 μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Ή τουλάχιστον ενός εκ των δύο σε αρχικό επίπεδο.

Η κατάργηση του ΦΠΑ στον τομέα των καυσίμων ίσως είναι το δυσκολότερο σημείο του όλου προγράμματος, υπό την έννοια και της διαπραγμάτευσης με τους οικονομικούς παράγοντες αλλά και της αφαίρεσης από το κράτος ενός ισχυρού κονδυλίου που εισέρχεται στα δημόσια ταμεία. Και για αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η λύση που θα προταθεί.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως το όλο πρόγραμμα είναι «αυστηρά κοστολογημένο» και προσεκτικά διατυπωμένο. Ηδη εκτός των Εφης Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, που είναι και οι αρμόδιοι τομεάρχες, έχουν δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα εισηγήσεις από τη γνωστή ομάδα των «εκτός κόμματος επιστημόνων και συνεργατών». Το πνεύμα του νέου κυβερνητικού προγράμματος θα εδράζεται στη λογική της «μόνιμης λύσης» και «όχι των επιδομάτων».

Το ερώτημα που ήδη πλανάται είναι «πού θα βρεθούν τα λεφτά»;

Άρη; Διάκος

Πηγή: tomanifesto

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα