19 Μαρτίου 2024 / 4:47 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 4:47 πμ

Άδωνις Γεωργιάδης – Δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις

από fimotro

Αναμφισβήτητα η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες των χωρών. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην έχει συνέπειες σε πολλούς τομείς, κλάδους και υποκλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 

Οικονομολόγος 

Ο ιδιωτικός τομέας αναμφισβήτητα κτυπήθηκε πολύ περισσότερο από την κρίση του Covid-19, απ’ ότι ο δημόσιος τομέας και οι συνταξιούχοι.Οι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα που επλήγησαν περισσότερο είναι ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανεμπόριο, οι κατασκευές, η αγορά αυτοκινήτων κτλ

Αν π.χ δούμε το λιανεμπόριο και ιδίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (ενδύματα, υποδήματα, γραφική ύλη, οπτικά κτλ), θα δούμε ότι αυτές ήταν που κτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία. Αυτό έγινε καθώς οι πολύ μικρές αυτές επιχειρησεις δεν διέθεταν τα απαραίτητα κεφάλαια να επενδύσουν, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Π.χ να ψηφιοποιηθούν.

Έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΕΜΥ (Ιστιντουτο εμπορίου & υπηρεσιών) και η ΕΣΕΕ (Ελληνική συνομοσπονδία εμπορίου & επιχειρηματικότητας) για το πρώτο εξάμηνο του 2020, έδειξε ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις (η συντριπτική πλειονότητα) θα έχουν το 2020 πτώση του τζίρου τους συγκριτικά με το τζίρο που είχαν το 2019.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων το 2020 θα κινηθεί στο 50% του 2019.

Αντιστοιχα ο μέσος όρος του τζίρου τους, θα είναι μειωμένος κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Μία ακόμα επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ότι οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις ακύρωσαν ή ανέβαλαν τα επενδυτικά τους σχέδια. Το αποτελεσμα αυτής της αποεπένδυσης θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς η στάση τους δείχνει ότι αυτές οι επενδύσεις δεν είναι σίγουρο ότι πρόκειται να γίνουν σε άλλη χρονική στιγμή στο μέλλον.

Αυτή η αποεπενδυση θα θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των πολύ μικρών αυτών επιχειρήσεων στο μέλλον, καθώς συνυπάρχουν σε ένα νέο, γεμάτο προκλήσεις οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Έτσι θα χρειαστούν άμεσα μία βοήθεια από το κράτος υπό μορφή δανειων, ώστε να προχωρήσουν στις κατάλληλες επενδύσεις που θα τις βοηθήσουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, δήλωσε πως σχεδιάζονται άμεσα, καινούργια προγράμματα από το ΕΣΠΑ γιά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις είπε, “σχεδιάζουμε άμεσα καινούργια προγράμματα ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, ας το πούμε έτσι, επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμενες από το τραπεζικό σύστημα.

Θα το ανακοινώσουμε μόλις είμαστε έτοιμοι στις λεπτομέρειες του και πιστεύω ότι θα κάνει τη διαφορά”.

Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία ο υπουργός τόνισε:

” Χθες ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικού. Έγινε η προκήρυξη. Άρα σε 15 μέρες θα μπορούν πάλι οι επιχειρήσεις να κάνουν αιτήσεις και να παίρνουν χρήματα εγγυοδοτικού. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το υπόλοιπο 1δις του ΤΕΠΙΧ.

Άρα, από το Μάιο μέχρι σήμερα που ξεκίνησαν τα εργαλεία της Αναπτυξιακής Τραπςζας, έχουν ήδη εκταμιευτει 5,2 δις €. Αυτά τα χρήματα τα έχουν λάβει επιχειρήσεις που συνολικά κάνουν τζίρο 110 δις €, δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα