Άδεια ειδικού σκοπού: Με αναδρομική ισχύ για τους γονείς

από fimotro

Την Τετάρτη η νομοθετική ρύθμιση

Προ των πυλών βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς των οποίων το παιδί τους νοσεί από κορoνοϊό και πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να τα φροντίσουν.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές θα υπάρξει συνεννόηση να έχει αναδρομική ισχύ, προκειμένου να «πιάσει» και αυτούς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια για αυτό τον λόγο.

Η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει ρύθμιση που θα προβλέπει ειδική άδεια που θα ακολουθεί το εκάστοτε πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας θα ακολουθεί την 5νθημερη καραντίνα που συνεπάγεται πενθήμερη άδεια.

Αυτό σημαίνει πως και ο γονιός θα μπορεί να πάρει την ειδική άδεια για να λείψει δικαιολογημένα από την εργασία του. Την άδεια αυτή θα μπορούν να λαμβάνουν εργαζόμενοι με παιδιά σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ηλικίας

Η χρηματοδότηση της ειδικής αυτής άδειας θα είναι μεικτή στον ιδιωτικό τομέα. Τα 2/3 θα καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πολύ πιθανόν να υπάρχει και συνεισφορά του εργαζόμενου με τμήμα της καλοκαιρινής του άδειας, όπως ισχύει και με τις άδειες ειδικού σκοπού που ενεργοποιούνται όταν κλείνει η εκπαιδευτική δομή, λόγω κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Πάντως, η άδεια για τους γονείς παιδιών που νοσούν, όπως είχε νομοθετηθεί το 2020 δεν προέβλεπε συνεισφορά του εργαζόμενου. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα και πιθανόν η φόρμουλα της 5νθημερης άδειας να διαφέρει μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα