26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Τα Σκόπια, η Μακεδονία μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η καθάρια και δυναμική φωνή του Σεβ. Δράμας κ. Παύλου

από fimotro
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, για μια ακόμη φορά μας αναπαύει και μας χαρίζει αισιοδοξία και ελπίδα, γιατί αποτελεί μια φωνή στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος -αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μιας και ανήκει στους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών- καθάρια, δυναμική, θεολογική και πατριαρχική.
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
 Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, μας αναπαύει και μας ενδυναμώνει.
Σε ένα κείμενό του δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Δράμας( το οποίο έτυχε ευρύτατης προβολής μέσω των αναδημοσιεύσεων) περικλείει πόνο, πόθο, αγωνία αλλά και  ελπίδα!
Όλα αυτά μαζί για την αγαπημένη του και αγαπημένη μας  Μακεδονία!
Σχολιάζει το γεγονός της ελεύσεως στο Φανάρι προσκυνητών από τα Σκόπια με επικεφαλής τον Επίσκοπο Αντανίας Παρθένιο. Με έναν τρόπο  πολύ προσεκτικό, πολύ διακριτικό, πολύ φιλοσοφημένο και σοφό.
Υπογραμμίζει το πρόβλημα του εθνοφυλετισμού, από το οποίο δυστυχώς υποφέρει η Ορθοδοξία- πρόσφατο παράδειγμα το άθλιο πραξικόπημα του Πατριαρχείου Μόσχας μέσα στην καρδιά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
 Παρομοιάζει εύστοχα  την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων με την αιμορροούσα γυναίκα του Ευαγγελίου. Και εύχεται, όπως η «πάσχουσα γυναίκα του Ευαγγελίου, που ταλαιπωρήθηκε πολύ από πολλούς ιατρούς, που δαπάνησε όλη την περιουσία της και δεν ωφελήθηκε καθόλου, αλλά μάλλον χειροτέρεψε, όταν άκουσε για τον Ιησού διασχίζοντας το πλήθος έφθασε από πίσω και άγγιξε τα ενδύματά του» και θεραπεύτηκε, έτσι εύχεται και οι Σκοπιανοί να επιστρέψουν στην Μητέρα Εκκλησία «με τα αιμάσσοντα τραύματα του σχίσματος εκεί όπου εξήλθαν, επιζητούντες την ίαση». Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη θεραπευτική αγωγή.
Η φωνή του ακρίτα Ιεράρχη είναι «ως φωνή υδάτων πολλών»! Με ταπείνωση, ευγένεια, σεμνότητα και πίστη χτυπά το καμπανάκι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στα οποία μπορεί να  οδηγηθούμε από βιαστικές, ατυχείς και άστοχες διαπραγματεύσεις. 
Ο Σεβ. Δράμας γνωρίζει  τα εθνικά μας θέματα όσο λίγοι. Αφουγκράζεται τις αγωνίες του ποιμνίου του. Ζει σε τόπο ιστορικό και μαρτυρικό που πέρασε τα πάνδεινα από τους άσπονδους γείτονες μας.
Γι’ αυτό και αποστέλλει με θάρρος και τόλμη  τα μηνύματά του, τις αγωνίες του και τον σκεπτικισμό του προς τους αρμόδιους αποδέκτες.Είναι ωσάν να  απευθύνει με τρόπο σεμνό, διακριτικό  και αρκούντως αλληγορικό ιστορική έκκληση προς τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος  έχει την ευθύνη του θέματος, ώστε  να σκεφτεί πολύ σοβαρά  και σε βάθος, πριν καταλήξει στην τελική του απόφαση!
Είθε να εισακουσθεί για να μην ανοίξουν νέες πληγές, αυτή τη φορά  στην ήδη πληγωμένη Ελληνικοτάτη Μακεδονία μας.
Ιδού το βαρυσήμαντο άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, όπως το αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα της Μητρόπολης Δράμας εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα