26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Τώρα συζητάει και το «Upper Macedonia» η Αθήνα

από fimotro

Με τις διαφωνίες για το Σκοπιανό να παραμένουν αλλά και τις δύο πλευρές να ελπίζουν πως υπάρχει προοπτική για λύση του ονόματος της γείτονος χώρας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη την Παρασκευή. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι «ανοιχτός στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ» ενώ την ίδια στιγμή ο Σκοπιανός ομόλογος του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ήταν περισσότερο επιφυλακτικός σε σχέση με τον Έλληνα Υπουργό, ωστόσο, υπάρχουν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν μετά τις επαφές ότι για την ελληνική πλευρά το κυριότερο και το δυσκολότερο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – erga omnes δηλαδή – κι ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Από την ενιαία λύση και το αμετάφραστο όνομα, η Ελλάδα έκανε πίσω στην αναγραφή του νέου ονόματος των Σκοπίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.

Πλέον, οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά το Πάσχα, όπου θα υπάρχουν νέες συναντήσεις Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά και Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα